Mediji zajednice za dobrobit zajednice

Reading Time: 5 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine pokrenulo je projekat Otporni mediji civilnog društva za obnovu poverenja građana – negovanje znanja, veština i okruženja za bezbedniju zajednicu mobilnog novinarstva i novinarstva na društvenim mrežama koji sufinansira Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Natalija Jakovljević: Finansijska neizvesnost je najveći balast za nezavisno novinarstvo

Novinarka subotičkog portala Magločistač Natalija Jakovljević izjavila je danas da je finansijska neizvesnost “najveći balast” za nezavisno novinarstvo.

Milić (NDNV): Izmenama zakona neće se postići napredak u medijima, sve može da se zloupotrebi

Pravni ekspert Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Veljko Milić izjavio je danas da se stalnim izmenama zakonodavstva u Srbiji neće postići napredak u medijskoj sferi, jer se pokazalo da sve može da se zloupotrebi, pošto nadležne institucije ne funkcionišu.

Branka Dragović Savić: Mediji civilnog društva su jedini javni medijski servis građana

Glavna i odgovorna urednica vojvođanskog portala Autonomija Branka Dragović Savić izjavila je danas da su mediji civilnog društva trenutno jedini javni medijski servis građana.

Miodrag Blečić: Lokalne vlasti ne komuniciraju ni sa novinarima ni sa građanima

Novinar portala IN Medija iz Inđije Miodrag Blečić izjavio je danas da lokalne vlasti u tom gradu ne samo da ne žele da razgovaraju sa nezavisnim medijima, već ni sa građanima.

Savić (Magločistač): Većina lokalnih medija u Bačkoj Topoli su oglasne table vladajućih stranaka

Novinarka portala Magločistač iz Subotice Maja Savić, koja je dopisnica tog medija iz Bačke Topole, izjavila je danas da je malo lokalnih medija koji izveštavaju u interesu javnosti, a mnogo je onih koji zapravo i nisu mediji nego “oglasne table vladajućih stranaka”.

Bodrožić: Novosadski Odsek za medijske studije na meti režima zbog pametnih i hrabrih studenata

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić izjavio je danas da je Odsek za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu na udaru režima jer na njemu studiraju mladi, hrabri i pametni ljudi, budući novinari, koji zahvaljujući svojim nastavnicima znaju kako će u budućnosti profesionalno obavljati svoj posao.

Dragana Arsić: Ne možemo biti učaureni, civilno društvo i mediji moraju biti solidarni

Aktivistkinja pokreta Odbranimo šume Fruške gore Dragana Arsić ocenila je da je režim fragmentirao društvo i pozvala na solidarnost između medija i civilnog društva.

Beljanski: Izmeniti Krivični zakonik, sankcionisati i posredne pretnje novinarima, ne samo direktne

Advokat Slobodan Beljanski predložio je danas da se Krivični zakonik, kada su pretnje novinarima u pitanju, treba izmeniti tako da budu kažnjive ne samo pretnje koje su izrečene na neposredan način, već i one koje su izrečene na posredan način.

Natalija Jakovljević (Magločistač): U Subotici imamo getoizaciju po nacionalnoj pripadnosti

Novinarka portala Magločistač iz Subotice Natalija Jakovljević izjavila je danas da u tom multietničkom gradu na severu Vojvodine postoji “getoizacija” po nacionalnoj pripadnosti.

Okrugli sto: Izmena zakona neće doprineti zaštiti novinara

“Umesto izmene ili dodatnog normiranja u Krivičnom zakoniku, možda bi bolje bilo raditi na preciznom definisanju pojma pretnja”


PRIRUČNIK ZA DIGITALNU BEZBEDNOST MEDIJA I NOVINARA

U svetu gde se digitalna bezbednost novinara i medijskih kuća sve češće dovodi u pitanje zbog rastuće pretnje sajber napadima, ovaj priručnik nudi dragocene informacije i alate koji su ključni za zaštitu u digitalnom prostoru. Osim što pokriva osnovne aspekte kao što su upravljanje lozinkama i zaštita podataka, priručnik dubinski razmatra i složenije strategije zaštite, uključujući sigurnu komunikaciju, zaštitu digitalnih uređaja, i prevenciju neautorizovanog pristupa informacijama, pružajući medijskim profesionalcima neophodne resurse za efikasno suočavanje sa digitalnim izazovima.

Sa detaljnim uputstvima, praktičnim savetima, i najboljim praksama, priručnik je dizajniran da ojača digitalnu otpornost i osigura kontinuitet rada u medijskoj industriji. On ne samo da podiže svest o važnosti digitalne bezbednosti već i opremljuje korisnike znanjem i veštinama neophodnim za proaktivno delovanje protiv digitalnih pretnji, čime doprinosi očuvanju integriteta i pouzdanosti novinarskog rada u digitalnom dobu.


Klikom na baner možete preuzeti publikaciju:

Preuzmi Publikaciju


Ova publikacija objavljena je uz finansijsku pomoć Evropske unije. Za sadržinu ove publikacije isključivo je odgovorno Nezavisno društvo novinara Vojvodine i ta sadržina nipošto ne izražav

Projekat je namenjen medijima civilnog društva i ima za cilj da jača digitalne kompetencije ovih medija kroz edukacije iz oblasti mobilnog novinarstva i novinarstva fokusiranog na društvene mreže, kao i da širi znanja o mehanizmima pravne i institucionalne zaštite novinara u situacijama kada je ugrožena njihova bezbednost.

U okviru ovog projekta NDNV je kreirao komplet alata koji se odnosi na multimedijalno novinarstvo i novinarstvo na društvenim mrežama.

Komplet alata dostupan je na srpskom, mađarskom i rumunskom jeziku i možete ga preuzeti klikom na baner:

O značaju lokalnih medija za informisanje građana ✅ Mediji zajednice za dobrobit Zajednice❗ #MZDZ i #EUzaTebe

MoJo radionice NDNV-a – Miodrag Blečić

Zajedničke radionice predstavnika medija i pravosuđa: Sanja Ćetojević

U NDNV-u održane obuke za MoJo i SoJo novinarstvo, kao i za prepoznavanje diskriminacije

U Dimitrovgradu održana radionica NDNV-a o zaštiti od diskriminacije u multietničkim sredinama

Radionice NDNV-a: Aleksandar Bugarin

Bugarin: Društvene mreže su odličan alat da lokalno novinarstvo povrati staru slavu

NDNV uspešno realizuje radionice mobilnog novinarstva: Svetlana Paramentić

Svetlana Paramentić (NDNV): Mobilno novinarstvo je idealno za lokalne medije

Radionica o mobilnom novinarstvu: Aldina Luinović Salkanović

Smiljana Milinkov: Žene veoma malo zastupljene u medijima, iako je novinarstvo dominantno ženska profesija

Milić (NDNV): Saradnju iz Stalne radne grupe za bezbednost novinara preslikati i na lokalni nivo

Poziv za medije civilnog društva

Pozivaju se mediji civilnog društva da se prijave na jednogodišnji edukativni program!

POZIV ZA DOSTAVLJANJE PONUDA: Pružanje konsultantskih usluga u oblasti novinarstva i bezbednosti novinara

POZIV ZA DOSTAVLJANJE PONUDA: Pružanje konsultantskih usluga u oblasti pravne zaštite i bezbednosti novinara

POZIV ZA DOSTAVLJANJE PONUDA: Pružanje konsultantskih usluga u oblasti društvenih mreža

Konkurs za radno mesto menadžera društvenih mreža

Konkurs za radno mesto finansijsko-administrativnog menadžera


Ovaj projekat je kofinansiran od strane EU. Za sadržinu je odgovorno isključivo Nezavisno društvo novinara Vojvodine. Publikacije ne odražavaju nužno zvanične stavove Evropske unije.


Print Friendly, PDF & Email