Natalija Jakovljević (Magločistač): U Subotici imamo getoizaciju po nacionalnoj pripadnosti

Novinarka portala Magločistač iz Subotice Natalija Jakovljević izjavila je danas da u tom multietničkom gradu na sev

18. Jun 2024

Reading Time: 3 minutes

Novinarka portala Magločistač iz Subotice Natalija Jakovljević izjavila je danas da u tom multietničkom gradu na severu Vojvodine postoji “getoizacija” po nacionalnoj pripadnosti.

“Postoji getoizacija po nacionalnoj pripadnosti pa imamo i slučajeve da mladi različitih nacionalnosti u Subotici izlaze na različita mesta”, kazala je Natalija Jakovljević na panelu u okviru Medijske nedelje (Media Week), koju organizuje Nezavisno društvo novinara Vojvodine.  

Dodala je da i u srpskoj, i u mađarskoj, i u hrvatskoj zajednici “svaka vlast ima svoje medije”, dok su nezavisni mediji izloženi diskriminaciji na različite načine.

“Pravi se razlika i kod dodele sredstava na osnovu projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja iz gradskog budžeta, i kada se daju izjave. Pogoršava se situacija kod nezavisnih mađarskih medija, koji ne dobijaju pozive na određena dešavanja”, navela je Natalija Jakovljević.

Natalija Jakovljević

Podsetila je da je nedavno predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor vređao novinare iz medija čiji je izdavač Fondacija Sloboda štampe i nazvao ih “takozvanim istraživačkim novinarima”, koji pišu onako kako “gazda” hoće.

“Oni verovatno polaze od sebe kada tvrde da mediji pišu kako gazde hoće. Oni ne shvataju da postoje mediji u kojima ne postoje gazde”, rekla je Natalija Jakovljević.

Dodala je da Magločistač ne aplicira na konkurse za dodelu sredstava na osnovu konkursa za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa jer se ne slažu sa načinom na koji to funkcioniše, pošto komisije koje o tome odlučuju nisu stručne, a novac dobijaju “mediji koji su bliski vlastima”.

Urednik portala Pančevo Siti Nenad Živković rekao je da se u tom gradu na jugu Banata živi u nekoj vrsti okupacije i primer je “ekstremnog vida okupacije, čije su posledice uništavanje prirode i društva”.

“Potpuno su poremećeni odnosi unutar lokalne zajednice. Proces odlučivanja je izmešten iz institucija i prebačen u volju i komande partijskih poverenika. Skupština grada ne znači ništa, Gradsko veće se nije okupilo u proteklih pet godina, oni komuniciraju preko vajber grupa”, naveo je Živković.

Nenad Živković

Dodao je da Pančevo Siti ne učestvuje u konkursima za dodelu sredstava za medijske sadržaje od javnog interesa jer ne žele da učestvuju “u farsi”.

Branka Ćurčić iz Grupe za konceptualnu politiku ocenila je da su ljudska i politička prava u Srbiji “fundamentalno ugrožena”.

“Civilno društvo je pod neprestanim udarom kao i nezavisni mediji jer smo pod neprestanim napadima populističkih i nacionalističkih političara”, kazala je Branka Ćurčić.

Branka Ćurčić

Ona je dodala da je prostor građanskog aktivizma “dosta ispražnjen” jer su mnogi građanski pokreti “prešli u izbornu parlamentarnu utakmicu”.

Nedelja medija održava se u okviru projekta „Otporni mediji civilnog društva za obnovu poverenja građana“ koju NDNV organizuje uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

(Autonomija)

Ovaj sadržaj objavljen je uz finansijsku pomoć Evropske unije. Za sadržinu je odgovorno isključivo Nezavisno društvo novinara Vojvodine. Publikacije ne odražavaju nužno zvanične stavove Evropske unije.

Print Friendly, PDF & Email