Smiljana Milinkov: Žene veoma malo zastupljene u medijima, iako je novinarstvo dominantno ženska profesija

Žene su izložene seksizmu i mizoginiji,ali vrlo retko pričaju o problemima sa kojima se suočavaju

06. Jun 2023

Reading Time: 3 minutes

Šefica Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Smiljana Milinkov izjavila je danas da su žene veoma malo prisutne u medijima u odnosu na muškarce, iako novinarstvo sve više postaje dominantno ženska profesija.

“Imamo specifičnu situaciju da novinarstvo sve više postaje ženska profesija, u medijima radi svi više žena, ali su u medijima zastupljene veoma malo i često na pogrešan i diskriminatorni način”, kazala je Smiljana Milinkov na radionici Nezavisnog društva novinara (NDNV) u Novom Pazaru.

Prema njenim rečima, u Srbiji postoje vrlo školovane žene, ali prisustvo žena koje su ekspertkinje u medijima je ispod deset odsto.

Ona je navela da studije novinarstva u Novom Sadu upisuju dominantno devojke.

Smiljana Milinkov je dodala da su novinarke u Srbiji povremeno izložene seksizmu i mizoginiji, ali vrlo retko pričaju o problemima sa kojima se suočavaju.

Ona je kazala da je u Srbiji žena predsednica Vlade Srbije, koja je najviša državna funkcija, ali je ona daleko manje prisutna u medijima od predsednika Srbije.

“Kada je reč o lokalnim političarkama, njih gotovo uopšte nema u medijima”, navela je Smiljana Milinkov.

Lokalni mediji sve više koriste prednosti novih tehnologija i društvenih mreža  

Treneri iz oblasti multimedijalnog novinarstva i medijskog marketinga na društvenim mrežama izjavili su da novinari na lokalu sve više koriste nove tehnologije kako bi promovisali svoje sadržaje i došli do novih korisnika, ali i održali prisan kontakt sa svojom zajednicom.

Oni su to rekli na radionicama mobilnog novinarstva i medijskog marketinga na društvenim mrežama, koje je Nezavisno društvo novinara Vojvodine organizovalo u Novom Pazaru za lokalne medije SNEWS iz tog grada, TV Forum iz Prijepolja, Užicemedia iz Užica i Pressek iz Kragujevca.

U razgovoru sa novinarima i novinarkama u Novom Pazaru, urednica multimedijalnih sadržaja na portalima NDNV-a Svetlana Paramentić kaže da se vidi osnovno znanje o ovim tehnikama ali i velika želja da se one unaprede.

Prema rečima novinara i urednika društvenih mreža Aleksandra Bugarina, novinari na lokalu imaju osnovno znanje iz medijskog marketinga na društvenim mrežama, koje se vrlo lako može unaprediti i ojačati sliku medija na društvenim mrežama.

„Većina medija sa kojima smo radili ima barem Fejsbuk stranicu, neki imaju i Instagram, sa solidnim brojem pratilaca. To predstavlja odličnu podlogu za dalji razvoj medija. Postoji veliko interesovanje za nove tehnologije i njihovo korišćenje na lokalu, koje mi novinari iz većih gradova ne vidimo. Vreme je da se spustimo na zemlju i podržimo kolege na lokalu, koji vode najveće borbe za slobodno i nezavisno novinarstvo“, kazao je on.

NDNV je, pored portala udruženja, i izdavač portala Autonomija, zatim Autonomija na mađarskom jeziku, istraživačko-analitičkog portala VOICE i portala Media Hub-a, koji je onlajn edukativni centar NDNV-a.

Održavanje radionica je podržala Evropska unija, kroz NDNV-ov projekat “Otporni mediji civilnog društva za obnovu poverenja građana – negovanje znanja, veština i okruženja za bezbedniju zajednicu mobilnog novinarstva i novinarstva na društvenim mrežama”.

Radionice je podržala i Ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji u okviru programa Matra, kroz projekat “Mreža otpornosti za zaštitu novinara od diskriminacije i unapređenje međusektorskog poverenja u multietničkim zajednicama u Srbiji”.

(NDNV)

Ovaj sadržaj objavljen je uz finansijsku pomoć Evropske unije. Za sadržinu je odgovorno isključivo Nezavisno društvo novinara Vojvodine. Publikacije ne odražavaju nužno zvanične stavove Evropske unije.

Print Friendly, PDF & Email