O nama

Reading Time: 3 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) je organizacija koja postoji od januara 1990. godine, u veoma turbulentnom, tranzicionom periodu kroz koji prolazi društvo u Vojvodini i Srbiji. Osnovano kao strukovno udruženje za unapređenje novinarske profesije i zaštitu novinara od represivnog režima, NDNV je bio i ostao beskompromisni borac za vrednosti građanskog društva, što ga je uvek stavljalo na stranu onih koji nisu miljenici vlastodržaca. Ova činjenica se u različitim periodima različitim intenzitetom reflektovala na sam rad Udruženja, manje ili više ga otežavajući.

Velika motivisanost članstva i menadžmenta omogućila je da, uprkos pritiscima i otežanom radu, NDNV postane lider u regionalnom, lokalnom i manjinskom informisanju kao i u beskompromisnoj zaštiti prava novinara i medijskih radnika. Kroz svoje edukativne programe i pokretanjem medija civilnog društva, proširio je prostor za slobodno novinarstvo koje je u Vojvodini i Srbiji, počevši od osnivanja NDNV-a pred velikim izazovima i pritiscima.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osnovano je 17. januara 1990. godine u Novom Sadu i najstarije je nezavisno udruženje novinara na prostoru nekadašnje Jugoslavije. 

Članovi su od osnivanja snaga, potreba i oslonac udruženja. Neophodnost aktivnosti usmerenih ka članstvu, animiranje članova iz manjih sredina, omogućavanje mladim novinarima i potencijalnim novinarima da pronađu svoj prostor poštujući etičke principe u vremenima izuzetno teškim za profesiju jedan je od najvažnijih zadataka NDNV i danas. 

Od osnivanja NDNV je preduzimao različite aktivnosti sa ciljem da utiče na zakonsku regulativu u oblasti informisanja, kao i na poštovanje prava na slobodu izražavanja mišljenja i informisanja. Tokom devedesetih godina prošlog veka, kada su pod kontrolom režima Slobodana Miloševića bili svi značajni elektronski i štampani mediji koji su mogli bitno da utiču na formiranje javnog mnenja, organizacija je aktivno delovala na jačanju nezavisnih medija i novinara i njihovog uticaja.

Posle političkih promena 2000. godine, NDNV je privremeno bio pasivizirao rad, ali je vrlo brzo postalo jasno da se politička i društvena događanja ponovo razvijaju na štetu profesije i od 2004. godine ponovo je pokrenut rad Udruženja.

NDNV je jedan je od utemeljivača Asocijacije onlajn medija, a deo je i Koalicije za slobodu medija, koja okuplja najrelevantnija novinarska i medijska udruženja u državi. NDNV je i na čelu neformalne mreže medija civilnog društva u Srbiji, a predstavnici NDNV-a deo su i neformalne regionalne Novinarske mreže. NDNV je prisutan u većini stručnih timova, kako u Srbiji tako i u EU, koji imaju zadatak da formiraju medijske politike.

Na medijskoj sceni NDNV je prepoznat i kao izdavač informativnog portala Autonomija (autonomija.info), podsajta na mađarskom jeziku (hu.autonomija.info) i portala Vojvođanski istraživačko – analitički centar VOICE (voice.org.rs). Najmlađi deo NDNV-a čine redakcije podkasta Reaguj!, Ogledalo, VOICE… U radu ovih medija učestvuju i čitaoci kroz moderan sistem za doniranje donations.ndnv.org uspostavljen 2019. godine, a članovi, saradnici i šira javnost, usluge dobijaju i kroz NDNV Media Hub osnovan krajem 2019. godine. 

NDNV je i jedan od utemeljivača koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, a deo je i regionalne Mreže REKOM pomirenja i Igmanske inicijative.

Kroz sve ove procese, kao i kroz pružanje usluga i rad sa članstvom, NDNV je postao i resursni centar i mesto okupljanja medijske i novinarske zajednice, ali i organizacija koja se bavi i širom platformom zaštite ljudskih prava. 

Print Friendly, PDF & Email