Struktura organizacije

 

Nezavisno društvo novinara Vojvodine je organizacija koja ima više od 600 članova širom Vojvodine, Srbije ali i u inostranstvu. Rad je organizovan kroz tela NDNV.

Članovi organizacije odlučuju o najznačajnijim promenama u organizaciji, kao što je Statut organizacije i predstavnici NDNV-a kroz sednice Skupštine. Svi članovi udruženja su ujedno i članovi Skupštine.

Na čelu organizacije je Upravni odbor koji ima devet članova, i koji bira predsednika Upravnog odbora.  Ovo telo nadzire i upravlja glavnim politikama udruženja i određuje strateški pravac NDNV-a. Organizaciju u javnosti predstavlja predsednik tog tela koji je ujedno i zakonski zastupnik, zajedno sa zamenikom predsednika.

Izvršni odbor je telo koje je u praktičnom smislu zadužen za organizaciju ključnih, operativnih poslova u udruženju. Njega čini finansijski direktor, programski direktor i izvršni direktor. Njihov rad koordiniše predsednik Izvšnog odbora, odnosno jedan od direktora. Članove ovog odbora imenuje Upravni odbor.  Izvršni odbor svojim radom odgovara Upravnom odboru.

Nadzorni odbor je najznačajniji organ za transparentnost rada Udruženja kao i za rešavanje potencijalnih unutrašnjih konflikata. Deluje nezavisno kao kontrolni organ finansija i poslovanja NDNV.

Sud časti bavi se zaštitom integriteta profesije. Kao tročlani organ odlučuje o žalbama i pritužbama na rad članova udruženja, proverava da li je njihov rad u skladu sa Kodeksom novinara Srbije i Statutom udruženja. Sud časti nema nadležnosti nad novinarima koji nisu članovi Udruženja.

Savet NDNV čine istaknuti intelektualci naše zajednice koji svojom ulogom u Udruženju produbljuju integritet i autonomiju NDNV u javnosti.

Kancelarija NDNV je najbitniji deo NDNV.  Čine ga ljudi koji su svakodnevno u kontaktu sa članovima i partnerima, koordinišu i organizuju poslove Udruženja a i svojim radom pokreću sve točkove udruženja.

 

Kako izgleda struktura možete videti na sledećoj shemi.