Branka Dragović Savić: Mediji civilnog društva su jedini javni medijski servis građana

"Formalni javni servisi ne rade u interesu građana"

24. Jun 2024

Reading Time: 2 minutes

Glavna i odgovorna urednica vojvođanskog portala Autonomija Branka Dragović Savić izjavila je danas da su mediji civilnog društva trenutno jedini javni medijski servis građana.

“Mediji civilnog društva su su jedini javni servis građana, jer ovi formalni javni servisi ne rade u interesu građana”, kazala je Branka Dragović Savić na tribini u Kragujevcu.

Ona je dodala da je istraživanje Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), koje je i izdavač portala Autonomija, pokazalo da su svi mediji civilnog društva obuhvaćeni tim istraživanjem “duboko siromašni i funkcionišu na rubu egzistencije”.

Navela je da većina tih medija radi ispod minimalne zarade u Srbiji i uglavnom funkcionišu i zavise od projektnog finansiranja.

“Oglašivači ne dolaze u takve medije jer misle da bi im to otežalo poslovanje jer su to mediji koji su kritični prema vlastima. Takođe, vojvođanski mediji civilnog društva su uglavnom odustali od konkursa za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa, jer ne mogu da dobiju sredstva pošto su kritični prema vlastima”, kazala je Branka Dragović Savić. 

Glavna urednica portala Glas Šumadije iz Kragujevca Jovanka Marović kazala je da lokalni mediji nikada nisu mogli da žive od tržišta.

“Ono što nas održava jeste podrška građana koji nas doživljavaju kao svoj medijski servis, kao mesto gde mogu da prijave svoje probleme”, navela je Jovanka Marović.

Pravni ekspert NDNV-a, advokat Veljko Milić rekao je da je potrebno jasno zakonski regulisati uslove za osnivanje, rad i finansijsku održivost medija civilnog društva.

On se založio za formiranje posebnog državnog fonda za podršku isključivo medijima civilnog društva.

“Bilo bi značajno da se, sem budžetskih sredstava, koji bi mogli da potiču iz više izvora: dela takse za javne medijske servise, dela javnih prihoda koji potiču od operatora elektronskih komunikacija, dela javnih prihoda koji potiču od igara na sreću, donacija, deo sredstava obezbedi i od strane međunarodnih donatora”, kazao je Milić.

Javnu debatu u Kragujevcu je organizovao NDNV, u okviru projekta “Otporni mediji civilnog društva za obnovu poverenja građana”, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

U okviru debate predstavljena je i analiza materijalnog položaja medija zajednice sa preporukama za uspostavljanje novog modela finansiranja “Mediji civilnog društva na rubu egzistencije, ugrožen javni interes”, koju je NDNV pripremio na osnovu istraživanja sprovedenog tokom aprila i maja ove godine.

U istraživanju je učestvovalo 15 lokalnih medija civilnog društva koji deluju u multietničkim sredinama iz različitih krajeva Srbije.

(Autonomija)

Ovaj sadržaj objavljen je uz finansijsku pomoć Evropske unije. Za sadržinu je odgovorno isključivo Nezavisno društvo novinara Vojvodine. Publikacije ne odražavaju nužno zvanične stavove Evropske unije.

Print Friendly, PDF & Email