U NDNV-u održane obuke za MoJo i SoJo novinarstvo, kao i za prepoznavanje diskriminacije

Pored novinara, predstavnika medija civilnog društva, prisustvovali su i predstavnici novosadskog pravosuđa, tužilaštva i policije

30. Oct 2023

Reading Time: 3 minutes

U Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV) održane su tri celodnevne radionice u sklopu projekta Otporni mediji civilnog društva za obnovu poverenja građana – negovanje znanja, veština i okruženja za bezbedniju zajednicu mobilnog novinarstva i novinarstva na društvenim mrežama.

Prva radionica održana u petak imala je multisektorski karakter i bila je posvećena prepoznavanju oblika diskriminacije novinara, ugrožavanju njihove bezbednosti i ostvarivanju njihovih zakonskih prava. Pored novinara, predstavnika medija civilnog društva, prisustvovali su joj i predstavnici novosadskog pravosuđa, tužilaštva i policije.

Sa temama analize rizika i ublažavanja pretnji, vidovima pravne pomoći, bezbedne komunikacije, medijskim zakonima i kodeksom ponašanja novinara, prisutne su upoznali ekspert za medijsko pravo, advokat Veljko Milić i Dinko Gruhonjić, novinar i profesor žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Cilj radionice bio je da se unapredi komunikacija između novinara i predstavnika institucija odgovornih za zaštitu novinara i da se obe strane upoznaju sa izazovima sa kojima se u svakodnevnom radu susreće ona druga strana, kako bi se uspostavilo međusobno poverenje kao preduslov za kreiranje bezbednijeg novinarskog okruženja, od čega korist ima čitava zajednica.

Tokom druga dva radioničarska dana predstavnici medija su se upoznali sa konceptom multimedijalnog novinarstva i globalnim trendovima u digitalnoj transformaciji. Novinarima su predstavljeni softveri i alati za uređivanje sadržaja na mobilnim telefonima, laptopovima i računarima, prednosti plasiranja medijskih sadržaja na različitim medijskim platformama, kao i načini kreiranja i plasiranja medijskih sadržaja, a naročita pažnja je bila posvećena i komunikaciji sa korisnicima. Radionice namenjene novinarima medija zajednice vodili su novinari Dalibor Stupar i Aleksandar Bugarin, a u oba dana učesnici radionica imali su priliku da usvojeno znanje primene i kroz praktičan rad.

Nakon ovog radioničarskog dela održanog početkom leta u Dimitrovgradu i Novom Pazaru, a proteklog vikenda i Novom Sadu, uslediće realizacija šestomesečnog mentorskog programa u okviru kojeg će 15 izabranih medija zajednice imati prilike da kontinuirano podižu svoje kapacitete i na taj način jačaju rad svojih redakcija.

Proizvodi NDNV-a u vidu besplatnog Komplet alata koji prate MoJo i SoJo radionice, kao i radionice iz oblasti bezbednosti novinara, mogu se pronaći na sajtu organizacije. Komplet alata dostupan je i na mađarskom i rumunskom jeziku.

Projekat sufinansira Delegacija Evropske unije u Srbiji.

(NDNV)

Ovaj sadržaj objavljen je uz finansijsku pomoć Evropske unije. Za sadržinu je odgovorno isključivo Nezavisno društvo novinara Vojvodine. Publikacije ne odražavaju nužno zvanične stavove Evropske unije.

Print Friendly, PDF & Email