Transparentnost

Jedna od osnovnih vrednosti NDNV je i transparentnost u svom radu. Želja NDNV je da bude otvoren i odgovoran prema članovima i zajednici. Želimo da zainteresovanima olakšamo pronalaženje informacija kako o radu tako i o poslovanju Udruženja. Zbog toga u nastavku navodimo najčešća pitanja i odgovore u vezi sa radom organizacije:

 

Šta znači da je NDNV transparentan?

NDNV objavljuje informacije o svom radu kroz neprestano informisanje članova i zajednice o njegovim aktivnostima, projektimastavovima i smernicama.

U mnogim slučajevima koristimo našu veb stranicu za razmenu informacija, takođe koristimo kanale društvenih mreža kao što su Twitter i Facebook.

 

Ko i kako vas finansira?

NDNV se finansira pre svega kroz projekte koje ostvaruje, ali kao neprofitno i nezavisno udruženje njegov rad nije baziran na stvaranju profita već na društvenom angažmanu.

NDNV objavljuje i svoje finansijske izveštaje koji su odobreni i od strane nadležnih institucija Srbije.

Godišnji finansijski izveštaji su dostupni za sledeće periode:

Godišnji finansijski izveštaji 2019

Godišnji finansijski izveštaji 2018

Godišnji finansijski izveštaji 2017

Godišnji izveštaji o radu su dostupni za sledeće periode:

Godišnji izveštaj o radu 2020.

Godišnji izveštaj o radu 2019.

 

Gde mogu da saznam ko su donatori NDNV?

Društvo paralelno vodi nekoliko projekata. Aktuelne podatke u vezi sa projektima, donatorima i aktivnostima možete videti u ovoj tabeli. Podaci se ažuriraju kvartalno.

 

Da li ovo znači da ste “strani plaćenici”?

NDNV sav prihod koji ostvaruje zahvaljujući svojim projektnim idejama transparentno prikazuje kako državnim institucijama tako i međunarodnim organizacijama. U svojoj politici NDNV se oslanja na svoj Statut (dostupan na srpskom, engleskom i mađarskom jeziku) i nezavisno deluje od uticaja politika donatora uz puno poštovanje svih zakonskih normi Srbije i međunarodnih dokumenata. Takođe, naše Udruženje ne dozvoljava upliv političkih i finansijskih interesa u svoje poslovanje.

Rad udruženja i integritet odluka kontrolišu i garantuju različita tela unutar organizacije. O strukturi možete čitati ovde.

 

Čime se vi zapravo bavite?

NDNV ima širok spektar delovanja: učestvujemo u stručnom kreiranju medijskih politika, nudimo edukacije i mogućnosti saradnje članovima, aktivno radimo na podršci lokalnim medijima i mladim novinarima. Bavimo se i medijskom proizvodnjom, objavljujemo smernice i preporuke za rad, nudimo veliki broj besplatnih usluga našim članovima, aktivni smo i u različitim savezima nevladinih organizacija i novinara kako u Srbiji tako i širom Evrope.

 

Ukoliko imam pitanja kako mogu da vas kontaktiram?

Dostupni smo kako elektronskim putem tako i u našoj kancelariji. Detalje možete videti ovde.