Svetlana Paramentić (NDNV): Mobilno novinarstvo je idealno za lokalne medije

“Uređaj koji svi imamo u džepu ima više mogućnosti za izveštavanje od diktafona"

27. May 2023

Reading Time: 2 minutes

Urednica multimedijalnih sadržaja na portalima Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Svetlana Paramentić izjavila je da je mobilno novinarstvo idealno za lokalne medije.

“Telefon daje mogućnost da se snimi i izmontira priča koju lokalni novinari i novinarke mogu objaviti na društvenim mrežama i svom portalu. Kasnije ovu priču mogu proširiti tim kanalima ka ostatku Srbije i regiona. Na taj način mediji koji možda nisu dovoljno vidljivi dobijaju svoj prostor i zajednicu koja će se povezati ne samo unutar svog mesta, nego i potencijalno mnogo šire “, kazala je Svetlana Paramentić.

Ona je to rekla na radionici mobilnog novinarstva koju je NDNV organizovao u Dimitrovgradu za lokalne medije FAR iz tog grada, Jugpress iz Leskovca, Novo bratstvo iz Niša i Pi kanal iz Pirota.

Iz razgovora kao i praktičnog rada sa novinarima i novinarkama na radionici, Svetlana Paramentić je zaključila da postoji dosta tema koje još uvek nisu kreirane kroz multedijalni način, a imaju veliki potencijal.

“Imam utisak da je ova radionica novinarima ponudila novi način razmišljanja – nešto što već znaju da rade, ako govorimo o televizijama, ali mogu taj materijal da iskoriste za promociju, kao i za novu inspiraciju za neke priče koje bi bile idealne za multimedijalni format za društvene mreže“, kazala je Svetlana Paramentić.

Ona je rekla da je važno da novinari budu svesni da mobilni telefon, “uređaj koji svi imamo u džepu”, ima više mogućnosti za izveštavanje od diktafona.

“Kao što imamo potrebu da fotografišemo događaj, tako možemo i da pomerimo sa ‘photo’ na ‘video’ deo u kameri telefona. Nikad se ne zna šta će upravo taj kadar zabeležiti, a možda bude krucijalno za priču od javnog značaja. Možda objavom tog snimka ili izmontiranog priloga upotpunimo ono što nam nedostaje da se približimo zajednici do koje želimo da dopremo, jer moramo biti svesni da se digitalnost razvija iz dana u dan“, zaključila je Svetlana Paramentić.

Održavanje radionice je podržala Evropska unija, kroz NDNV-ov projekat “Otporni mediji civilnog društva za obnovu poverenja građana – negovanje znanja, veština i okruženja za bezbedniju zajednicu mobilnog novinarstva i novinarstva na društvenim mrežama”.

NDNV je, pored portala udruženja, i izdavač portala Autonomija, zatim Autonomija na mađarskom jeziku, istraživačko-analitičkog portala VOICE i portala Media Hub-a, koji je onlajn edukativni centar NDNV-a.

(NDNV)

Print Friendly, PDF & Email