Analiza postojeće krivičnopravne zaštite novinara i drugih medijskih radnika i preporuke za unapređenje

Publikacija Nezavisnog društva novinara Vojvodine analizira krivičnopravnu zaštitu novinara u Srbiji. Pripremljena od strane Slobodana Beljanskog, nudi ocenu postojećeg pravnog okvira i preporuke za poboljšanje sigurnosti medijskih radnika.

13. Jun 2024

Reading Time: < 1 minute

Publikacija “Analiza postojeće krivičnopravne zaštite novinara i drugih medijskih radnika i preporuke za unapređenje” pruža sveobuhvatan pregled trenutnog stanja krivičnopravne zaštite novinara u Srbiji. Pripremljena od strane Slobodana Beljanskog, ova studija ocenjuje postojeći pravni okvir i analizira njegovu efikasnost u zaštiti novinara i medijskih radnika. Uz podršku Evropske unije i srpskih ministarstava, publikacija ističe ključne izazove s kojima se suočavaju novinari, uključujući pretnje, napade i pravne prepreke koje ograničavaju njihovu slobodu rada i izražavanja.

U drugom delu, publikacija nudi konkretne preporuke za unapređenje pravne zaštite novinara. Predložene izmene Krivičnog zakonika ciljaju na bolje definisanje i proširenje zaštitnih mera, kako bi se obezbedila veća sigurnost za medijske radnike. Ove preporuke su zasnovane na temeljitoj analizi dosadašnjih aktivnosti i međunarodnih standarda, te predstavljaju korak ka jačanju slobode medija i demokratskih vrednosti u Srbiji.


Klikom na baner možete preuzeti publikaciju:

Preuzmi Publikaciju

Ova publikacija objavljena je uz finansijsku pomoć Evropske unije. Za sadržinu ove publikacije isključivo je odgovorno Nezavisno društvo novinara Vojvodine i ta sadržina nipošto ne izražava stavove Evropske unije

Print Friendly, PDF & Email