PUBLIKACIJA: “Medijsko izveštavanje o odnosima između Srbije i Kosova: Konflikt ili saradnja”

Izveštaj ima za cilj da doprinese širem razumevanju uloge medija u oblikovanju javnih percepcija, stavova i narativa prema Srbiji i Kosovu

09. Nov 2023

Reading Time: 3 minutes

Izveštaj koji je pred vama ima za cilj da rasvetli medijsko izveštavanje u Srbiji i Kosovu o složenim odnosima između ove dve zemlje. S obzirom na istorijsko nasleđe i nedavnu eskalaciju tenzija, od suštinskog je značaja razmotriti kako mediji izveštavaju u vreme krize.

Razlog za produkciju analize o medijskom izveštavanju onlajn portala i televizija u Srbiji i Kosovu možemo pronaći u prepoznavanju vitalne uloge medija u pružanju objektivnih informacija, posebno tokom vremena krize. Odnos između Srbije i Kosova obeležen je decenijama napetosti, koje su se dodatno pogoršale u poslednje vreme. Ovaj sukob se takođe odražava u učestalim međuetničkim tenzijama unutar Kosova gde žive Albanci i Srbi. Imajući u vidu ove okolnosti, smatrali smo da je od velikog značaja proceniti kako mediji prikazuju i šire informacije koje se tiču ovog osetljivog odnosa. Izveštaj ima za cilj da doprinese širem razumevanju uloge medija u oblikovanju javnih percepcija, stavova i narativa prema Srbiji i Kosovu.

Klikom na baner možete preuzeti publikaciju:


Razotkrivanje medijskih narativa u izveštavanju o krizama – Studija slučaja

Ovaj izveštaj o studiji slučaja je dodatak originalnom izveštaju o analizi sadržaja, s ciljem da pruži dodatne informacije o medijskim narativima u vreme krize.

Dok se glavni izveštaj fokusira na opšte trendove i izveštavanje glavnih medija o odnosima između Kosova i Srbije, ova studija slučaja usmerava se na promene u medijskim narativima u kriznim situacijama i na načine na koje se te promene prikazuju.

Poznato je da mediji tokom kriznih vremena i intenzivnih (čak i oružanih) konflikata igraju ključnu ulogu u oblikovanju percepcije javnosti, uticaju na politike vlade i čak na ishode tih situacija. Međutim, mediji mogu biti opterećeni pristrasnošću, senzacionalizmom, širenjem dezinformacija i propagandom. Samim tim, poštovanje profesionalnih standarda i etičkog izveštavanja još je važnije u vreme kriza.

Klikom na baner možete preuzeti publikaciju:


Print Friendly, PDF & Email