Manjinski i višejezični mediji u kontekstu sprovođenja medijskih zakona

Reading Time: 2 minutes

Sa željom da sumiramo i analiziramo efekte sprovođenja seta medijskih zakona, usvojenih u avgustu 2014. godine, u nekoliko navrata prolongirali smo završetak i objavljivanje ovog izveštaja-istraživanja, a nameravali smo da pokušamo da damo što jasniju sliku i preciznije odgovore na pitanja odakle smo krenuli i gde smo došli.

Namera nam je bila da izmerimo i vrednujemo uticaj medijskih reformi na višejezično i informisanje na manjinskim jezicima, sa fokusom na izlazak države iz vlasništva nad medijima, ali je danas više nego očigledno da će precizni odgovori na ova pitanja dugo još biti nepoznati. Iako smo se nadali da će sprovođenje medijskih zakona, bez obzira na to što su podrazumevali i pomalo bolne rezove za neke medijske aktere – uneti jasna pravila igre na izrazito konfuznoj medijskoj sceni, sa ove tačke gledišta čini se da je konfuzija trajno određenje javnog informisanja u našoj zemlji, a da je samo pitanje u kojoj je meri to i namera predstavnika vlasti, a u kojoj – proizvod nesposobnosti i nekompetentnosti državnih organa i drugih donosilaca odluka da u bilo koju društvenu oblast uvedu red i zakon? U kojoj je meri to takođe proizvod nedovoljne stručnosti, neaktivnosti i nezainteresovanosti drugih učesnika medijske i šire društvene scene, pogotovo kada se radi o manjinskom informisanju?

Verujemo da će ovaj izveštaj, koji je svojevrsni presek stanja jednog nedovršenog procesa, barem naznačiti glavne tendencije na medijskoj sceni Srbije, i to ne samo manjinskoj i višejezičnoj već i ukupnoj.

Izveštaj o manjinskom i višejezičnom informisanju, u kontekstu sprovođenja medijskih zakona u Srbiji, nastao je u okviru projekta koji su podržali Ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine. Zahvaljujemo se Medijskom odeljenju Misije OEBS-a u Srbiji na stručnoj podršci tokom izrade ovog dokumenta.

Publikaciju u celosti možete preuzeti ovde.

Prilog: Mediji u procesu privatizacije – presek stanja na dan 25.4.2016.

 

Print Friendly, PDF & Email