Šausberger: Intenzivirati proces decentralizacije

Reading Time: < 1 minute

“Gradove i opštine treba uključiti u proces pridruživanja EU. U zemljama članicama 60 odsto svih propisa EU se sporovodi na lokalnom i reginalnom nivou i zato je njihovo učešće veoma važno. Treba uključiti i predstavnike Vojvodine”, naveo je Šausberger.

Predsednik Radne grupe za Zapadni Balkan Komiteta regiona EU Franc šausberger izjavio je danas da je Srbija napravila značajan napredak u poslednje tri godine u ispunjavanju kriterijuma iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

“Veoma smo pozitivno iznenađeni napretkom Srbije u poslednje dve, tri godine i Komitet je utvrdio da su započete sve neophodne reforme koje Srbija treba da sprovede. Međutim, ima još nekih otvorenih pitanja”, kazao je Šausberger na sastanku te radne grupe i predstavnika lokalnih samouprava u Kragujevcu. On je kao ključne stvari u napretku Srbije naveo pokretanje procesa pomirenja u regionu odnosno saradnju sudova, kao i pregovore Beograda i Prištine, koji su do sad dali, kako je kazao “male, ali značajne rezultate”.

Šausberger je, međutim, kazao da postoji još dosta otvorenih pitanja u Srbiji i ohrabrio predstavnike vlasti da intenziviraju inicijativu o decentralizaciji. “Gradove i opštine treba uključiti u proces pridruživanja EU. U zemljama članicama 60 odsto svih propisa EU se sporovodi na lokalnom i reginalnom nivou i zato je njihovo učešće veoma važno. Treba uključiti i predstavnike Vojvodine”, naveo je on.

Sastanku u Kragujevcu prisustvuje šef Delegacije EU u Srbiji Vensen Dežer i predstavnici gradova i opština iz Srbije.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email