Korhec priznao da je pogrešio zbog smene glavnog urednika Mađar soa

Jedan od osnivača civilne organizacije Mađarski pokret (MP) Tamaš Korhec izjavio je danas da je pre pet godina, kada je bio na čelu Mađarskog nacionalnog saveta (MNS), pogrešio zbog učešća u smeni bivšeg glavnog i odgovornog urednika jedinog dnevnog lista na mađarskom jeziku Mađar so, Čabe Presburgera.

07. Jul 2016

Reading Time: 2 minutes

tamas_korhecJedan od osnivača civilne organizacije Mađarski pokret (MP) Tamaš Korhec izjavio je danas da je pre pet godina, kada je bio na čelu Mađarskog nacionalnog saveta (MNS), pogrešio zbog učešća u smeni bivšeg glavnog i odgovornog urednika jedinog dnevnog lista na mađarskom jeziku Mađar so, Čabe Presburgera.

“Vreme je dokazalo da sam ja tada u svojoj proceni pogrešio. Nije se radilo samo o jednom personalnom rešenju i to je bio loš kompromis prihvatiti takvu odluku. Kada čovek greši, onda treba i da prizna da je pogrešio. Ta odluka je tada bila deo težnji da se kompletna medijska sloboda u mađarskim medijima postepeno uguši”, rekao je Korhec novinarima u sedištu Mađarskog pokreta.

On je kazao da je i tada javno rekao da je pogrešio kada je učestvovao u jednoglasno donetoj odluci Predsedništva Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) o smeni Presburgera.

“Tada sam, za razliku od drugih, javno priznao da imam ogromne dileme i problem sa tom odlukom, ali sam tada smatrao da je to jedan prihvatljiv kompromis i da se radi o jednom personalnom rešenju”, rekao je Korhec.

Prema njegovim rečima, razlog za Presburgerovu smenu nisu bili propusti u radu, nego to što on nije hteo da prihvati direktive iz stranke.

“Možda sam tada mogao da izazovem konflikt između MNS i SVM, koji je mogao doći do moje glave, ali bez obzira na to, ako to posmatram iz današnje perspektive, trebao sam to uraditi”, kazao je Korhec.

On je rekao i da se danas više ne skriva da je u pitanju obračun MSN-a i SVM-a sa neistomišljenicima u medijima na mađarskom jeziku i dodao da su ti koraci suprotni Zakonu o javnom informisanju i medijima i da predstavljaju novi korak u ugrožavanju medijskih sloboda i direktan atak na egistenciju samih novinara.

Korhec je naveo da je nedavno otpušten i Peter Kokai, koji je sedam godina bio glavni i odgovorni urednik Mađar soa, a u odluci se kao razlog navodi njegovo prisustvo na konferenciji za štampu u MP-a u Budimpešti.

“Kokai je bio zadužen za marketing u Mađar sou i nije se bavio novinarskim delom posla. Mislim da novinarstvo i politički angažman nisu najsrećnije rešenje. Smatram da bi u ovakvoj situaciji novinar trebalo da zamrzne svoj status u mediju u kojem radi”, rekao je Korhec.

Korhec je pozvao članove Mađarskog pokreta i građane da iskažu solidarnost sa grupom novinara Mađar soa i Het Napa koji su izloženi političkim pritiscima.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email