Presburger je smenjen

Nakon pet sati žućne rasprave Nacionalni savet Mađara u Srbiji u svojstvu osnivača u četvrtak uveče smenio je, odnosno razrešio je dužnosti glavnog urednika lista “Mađar so” Čabu Presburgera, a za v.d glavnu urednicu imenovao je Martu Varju.

24. Jun 2011

Reading Time: 2 minutes

Nakon pet sati žućne rasprave Nacionalni savet Mađara u Srbiji u svojstvu osnivača u četvrtak uveče smenio je, odnosno razrešio je dužnosti glavnog urednika lista “Mađar so” Čabu Presburgera, a za v.d glavnu urednicu imenovao je Martu Varju. Na sednici povodom ove tačke dnevnog reda uvodnu reč je održao predsednik Saveta dr. Tamaš Korhec, a reč je dobio i Čaba Presburger osporivši opravdanost navoda za njegovu smenu.

Za vreme sednice okupili su se demonstranti (uglavnom novinari) ispred “Mađarske kuće” u Subotici gde se održavala sednica Nacionalnog saveta Mađara. Demonstranti su nakon izkazanog nezadovoljstva zbog načina kadrovske smene na čelu jedinog dnevnog lista na mađarskom jeziku u Vojvodini, u obližnjoj krčmi putem televizijskog prenosa pratili su tok sednice.
Odluka o razrešenju i imenovanju glavnog urednika doneta je većinom glasova.

www.vajma.info


… Na zbivanja oko lista „Mađar so“, tokom jučerašnjeg dana osvanule su i nove reakcije. Tako se, zajedničkim saopštenjem za javnost obratilo se i osam nevladinih organizacija vojvođanskih Mađara.

-Pre dvadesetdve godine vojvođanski Mađari su odbranili nezavisnost našeg jedinog dnevnika. Radoman Božović, vojvođanski namesnik Miloševića želeo je da stavi šapu na redakciju i list. Zbog snažnog otpora je, međutim, ustuknuo. U 2002. (mađarski) direktor javnog preduzeća „Mađar so“ odstranio je sa posla vršioca dužnosti odgovornog urednika lista i zabranio joj da stupi u zgradu preduzeća. Danas je list u još opasnijoj situaciji, time što nacionalni savet koji se naziva mađarskim želi od njega da napravi partijski list. Hoće da ga podjarmi ona vojvođanska mađarska politička stranka, koja je uz pomoć naših drugih mađarskih stranaka osvojila četiri mesta u Skupštini Srbije, da bi posle srušila koaliciju koju je sklopila sa partijskim saradnicima i sklopila koaliciju i posebnu pogodbu sa najjačom vladajućom strankom. Pogodba se tiče toga da se odriče najznačajnijih zahteva vojvođanskih Mađara: autonomije i garantovanih mesta u parlamentu za Mađare. Budući da ova stranka ne može da istrpi kritiku, sada, ponovo pokazujući pravo lice, otvoreno se prihvata da ukroti naš jedini dnevni list da bi se, ionako nedovoljno obavešteni ovdašnji Mađari, mogli obaveštavati još jednostranije i patvorenije- stoji u saopštenju osam civilnih organizacija Mađara u Vojvodini.

Mađar Szo

Print Friendly, PDF & Email