Konferencija za novinare: Predstavljanje Modela zakona o rodnom identitetu

Poštovne koleginice i kolege, Pozivamo Vas na konferenciju za novinare koju organizuje Gayten-LGBT, Centar za prom

17. Dec 2013

Reading Time: 2 minutes

gaytenPoštovne koleginice i kolege,

Pozivamo Vas na konferenciju za novinare koju organizuje Gayten-LGBT, Centar za promociju LGBTIQ prava (www.transserbia.org), uz podršku Labrisa – organizacije za lezbejska ljudska prava (Labris, www.labris.org.rs).

Konferencija će se održati u sredu, 18. decembra 2013. godine u 10 časova u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Zmaj Jovina 3/I.

Neposredan povod za konferenciju jeste predstavljanje Modela zakona o rodnom identitetu koji za cilj ima zaštitu i unapređenje prava transseksualnih osoba, odnosno osoba čiji doživljaj rodnog identiteta i njegovo ispoljavanje odstupa od uobičajenih i očekivanih binarnih rodnih uloga.

Model zakona o rodnom identitetu izrađen je u skladu sa preporukama vodećih međunarodnih organizacija, Džogdžakartra principom Ujedinjenih nacija, kao i preporukama Komesara za ljudska prava Saveta Evrope. Pored toga što je u skladu sa zahtevom za depatologizacijom trans* identiteta, model zakona je u saglasnosti i sa postojećim domaćim zakonodavstvom. Modelom zakona trans* osobama omogućava se zaštita od diskriminacije (trans* osobe su izložene izuzetno visokom stepenu diskriminacije, nasilja, odbacivanja) i ostvarivanje prava u oblastima koje su u ovom trenutku kod nas u potpunosti neregulisane (pravo na promenu imena i oznake pola, pravo na zapošljavanje, osiguranje, bračni i porodični život, zdravstvenu zaštitu). Model zakona možete pogledati na adresi: http://www.transserbia.org/trans/transseksualnost/543-model-zakona-o-rodnom-identitetu.

Tokom 2012. i 2013. godine Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava je uz podršku ILGA Europe (medjunarodne gej i lezbejske asocijacije) vršila monitoring sprovođenja preporuka Saveta Evrope koje se tiču zabrane diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta. (Recommendation CM/Rec (2010) 5. Koordinatorka projekta će govoriti o tome kako su institucije odgovarale na naše upitnike, koja institucija je najviše uradila i gde nije bilo gotovo nikakvog napretka.

Preporuke, proces monitoringa i prvi rezultati bili su predstavljeni i tokom 2012. godine u Beogradu i Novom Sadu. Tokom 2013. godine monitoring je nastavljen i izveštaj ažuriran u odnosu na nove informacije kao što je npr. uvođenje instituta zločin iz mržnje u postojeći krivični zakonik Srbije.

U prilogu je Model Zakona o rodnom identitetu!

Print Friendly, PDF & Email