Mirković: Nisam većinski vlasnik B92

Pomoćnik ministra kulture i informisanja Saša Mirković izjavio je da su neistiniti navodi iz otvorenog pisma Kolegijuma Radio televizije Srbije (RTS) da je u konfliktu interesa i da poseduje većinski deo akcija B92.

17. Oct 2013

Reading Time: 2 minutes
SASA MIRKOVIC

Foto: „www.mc.rs“

Pomoćnik ministra kulture i informisanja Saša Mirković izjavio je da su neistiniti navodi iz otvorenog pisma Kolegijuma Radio televizije Srbije (RTS) da je u konfliktu interesa i da poseduje većinski deo akcija B92.

“Deo otvorenog pisma Kolegjuma RTS-a o sukobu interesa, naročito o vlasništvu nad većinskim delom akcija u B92, nije istinit. Pre tog pisma ja sam svoje udele u Radio-difuznom preduzeću B92, u okviru kompanije Trast, preneo drugoj osobi. Znači ne postoji nikakav konflikt interesa i ne postoji nikakva kontroverza po tom pitanju”, rekao je Mirković za Radio-televiziju Vojvodine.

Dodao je da je akcije preneo pre nego što je imenovan za pomoćnika ministra i ocenio da je saopštenje Kolegijuma RTS-a “klasična zamena teza po kojoj je u sukobu interesa svako ko je nešto uradio u svom poslu”.

“Niti sam vlasnik većinskog udela, niti posedujem udele koji su na bilo način sporni”, rekao je Mirković i dodao da bi oni koji rukovode javnim servisom trebalo da imaju odgovornost za javnu reč.

Naveo je da je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac poslao pismo generalnom direktoru RTS-a Aleksandru Tijaniću, u kome je izneo svoja i gledišta ministarstva u vezi sa navodima koji su publikovani u otvorenom pismu Kolegijuma RTS.

Upitan da li će odluka o budžetskom finansiranju javnih servisa , pored stabilnog finansiranja, obezbediti i nezavisnu uređivačku politiku, Mirković je odgovorio da tek treba videti kakvo će rešenje uslediti posle javnih rasprava , koje su juče počele u Novom Sadu.

On je podsetio da je krajnji rok za privatizaciju medija bio još 2007. godine, kada je u Srbiji bila mnogo bolja ekonomska situacija nego što je danas i naveo da država nema novca da daje subvencije medijima koji “razaraju tržišne postulate i sprečavaju novinare koji žele da rade profesionalno i da žive od svog rada i kvaliteta na tržištu”.

Prema njegovim rečima, izvesno je da će se Predlog zakona o javnom informisanju, koji predviđa izlazak države iz medija i projektno finansiranje, u najboljem slučaju naći pred Vladom u novembru.

“Mi smo u stisci sa vremenom i moramo brzo da delujemo, ali ne i brzopleto, s obzirom da ova tri zakona treba da definišu ključne stvari za funkcionisanje medija”, kazao je Mirković.

(RTV)

Print Friendly, PDF & Email