Tribina – VOJVODINA NOĆU – u Kikindi

Tribina – VOJVODINA NOĆU – u Kulturnom centru Kikinde, u sredu, 7. novembar 2012, sa početkom u 19,00 časova. Učesnici tribine su Mirko Đorđević, publicista; Teofil Pančić, novinski pisac; Aleksandra Bosnić Đurić, kulturlološkinja; Zlatko Jelisavac, filozof

05. Nov 2012

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
poziva vas da budete sa nama

Tribina
– VOJVODINA NOĆU –

 

Učestvuju:
Mirko Đorđević, publicista
Teofil Pančić, novinski pisac
Aleksandra Bosnić Đurić, kulturlološkinja
Zlatko Jelisavac, filozof

Moderator:
Dinko Gruhonjić, predsednik NDNV

Mesto i vreme:
Kulturni centar Kikinda, Trg srpskih dobrovoljaca 23, Kikinda
Sreda, 7. novembar 2012, sa početkom u 19,00 časova

O tribini:

U proteklih nekoliko meseci autonomija Vojvodine je postala vrlo aktuelna i vruća tema. Građani Vojvodine su glasali drugačije i očigledno drugačije vide budućnost ove zemlje od građana ostatka Srbije. Ustavni sud Srbije je poništio 22 odredbe iz Zakona o nadležnosti Vojvodine, čime je ionako fasadnu autonomiju dodatno urušio. Promena vlasti u Novom Sadu, po priznanju samih aktera, takođe predstavlja udar na vojvođansku autonomiju (“glogov kolac za autonomaše”).

Da li nas očekuje “vruća politička jesen”? Ima li Vojvodina političke i građanske hrabrosti da se odupre nacionalističkim i centralističkim silama, da sačuva vrednosti na kojima počiva? Šta se krije u pozadini napada na autonomiju? Kakav je mogući ishod svih ovih zbivanja? Postoji li nada da dođe do promene Ustava Srbije, koji predstavlja kočnicu demokratizaciji i decentralizaciji Srbije? Stvara li se “autonomistički front”? Na kraju, da li je moguće da Vojvodina iz svega ovoga izađe jača?

Nezavisno društvo novinara Vojvodine serijom tribina u okviru projekta “Javna debata o decentralizaciji” želi da podigne nivo svesti o značaju autonomije Vojvodine i procesa decentralizacije u skladu sa procesima evrointegracija i evropskim iskustvima.

Projekat je podržao National Endowment for Democracy.

Print Friendly, PDF & Email