Pritisci na medije sve veći, novinari sve siromašniji

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Granski sindikat medija "Nezavisnost" povodom 3. maja - Svetskog dana slobode medija, pozvali su danas nosioce vlasti i nadležne državne organe da novinarima i drugim medijskim radnicima obezbede uslove za nesmetan rad, bez pritisaka, uslovljavanja i cenzure

02. May 2012

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Granski sindikat medija “Nezavisnost” povodom 3. maja – Svetskog dana slobode medija, pozvali su danas nosioce vlasti i
nadležne državne organe da novinarima i drugim medijskim radnicima obezbede uslove za nesmetan rad, bez pritisaka, uslovljavanja i cenzure.

“Od vlasnika medija zahtevamo da poboljšaju radni i životni standard zaposlenih u medijskim kućama koji rade u ponižavajućim uslovima”, navodi se u proglasu NUNS-a i sindikata.

Oni su ponovili da su ključni uslovi slobode medija u Srbiji rasvetljavanje ubistava, zasstita profesionalnih, radnih i ekonomskih prava novinara, podrška istraživačkom novinarstvu i stvaranje uslova za ravnopravnu utakmicu na medijskom tržištu.

NUNS i “Nezavisnost” zahtevaju od Vlade Srbije da u saradnji s medijskim i novinarskim asocijacijama pristupi realizaciji Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji do 2016. godine.

Kako je navedeno u proglasu, strategijom je predviđena izgradnja kompletnog i konzistentnog medijskog zakonodavstva, povlačenje države iz medijskog vlasništva i obezbeđivanje ravnopravnih tržišnih uslova za sve medije, u skladu sa odgovarajućim evropskim standardima.

Uprkos ovogodišnjem izveštaju organizacije Fridom haus, koja je Srbiju uvrstila na listu delimično slobodnih zemalja sveta, NUNS i Sindikat “Nezavisnost” ocenjuju da o stanju medijskih sloboda u Srbiji najbolje govori sve dublje siromaštvo medija, novinara i drugih medijskih profesionalaca.

Usled ekonomske krize nestaju mnogi, pre svega lokalni mediji, stotine novinara je ostalo bez radnog mesta, a hiljadama njih, čak i u najbogatijim medijskim kuchama, plate su smanjene ili se neredovno isplaćuju, isticce se u proglasu i dodaje da su finansijski ugroženi mediji sve izloženiji pritiscima i ucenama centara ekonomske i političke moći.

Povodom učestalih stradanja novinara, Izvršni komitet Međunarodne federacije novinara (IFJ) odlučio je da hapšenje i zatvaranje novinara bude globalna tema Svetskog dana slobode štampe, koji se obeležava 3. maja.

NUNS i Sindikat “Nezavisnost” navode da se pridružuju zahtevu IFJ-a za oslobađanje novinara i drugih medijskih radnika iz zatvora u Burundiju, Kini, Eritreji, Etiopiji, Iranu, Turskoj i Jemenu.

U svetu su u 2011. godini ubijena 102 novinara. Prema podacima Međunarodnog pres instituta, najviše novinara prošle godine ubijeno je u Meksiku – 10, a sledi Irak sa devet, Honduras, Jemen i Pakistan sa po šest ubijenih novinara, te Čile i Libija po pet.

U zemljama Evrope ubijeno je sedam novinara, i to po tri u Rusiji i Turskoj, a jedan u Azerbejdžanu.

U proglasu je navedeno da novinare i celokupnu javnost Srbije posebno onespokojava činjenica da ni 18 godina nije bilo dovoljno da se otkrije ko je naredio i ubio novinarku Dadu Vujasinović, da se ni posle 13 godina ne zna po čijem nalogu je ubijen kolega Slavko Ćuruvija i da već 11 godina ostaju nepoznati i nekažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića.

Beta

Print Friendly, PDF & Email