Jelačić: Tribunal označio kraj ere nekažnjivosti silovatelja

Portparolka Haškog tribunala Nerma Jelačić izjavila je u Novom Sadu na da će taj sud ostaviti značajan trag u istoriji međunarodnog prava, a jedno od njegovih značajnih dostignuća je i činjenica da je silovanje po prvi put okarakterisano kao ratni zločin u međunarodnom krivičnom pravu

25. Apr 2012

Reading Time: 2 minutes

Portparolka Haškog tribunala Nerma Jelačić izjavila je u Novom Sadu na da će taj sud ostaviti značajan trag u istoriji međunarodnog prava, a jedno od njegovih značajnih dostignuća je i činjenica da je silovanje po prvi put okarakterisano kao ratni zločin u međunarodnom krivičnom pravu.

„Naravno da Haški tribunal nije optužio sve krivce za ratne zločine seksualnog nasilja i naravno da ima još mnogo onih koji su učestvovali u tim zločinima a za njih nisu odgovarali, ali je Tribunal trasirao put za budućnost za druge sudove”, kazala je Jelačićeva na tribini u održanoj u Medija centru Vojvodine Nezavisnog društva novinara Vojvodine u utorak 24. aprila.

Ocenila je da je u pitanju „istorijsko dostignuće” Tribunala, pošto ranije nikada niko nije odgovarao za zločine seksualnog nasilja u ratovima.

Ona je izrazila žaljenje što se u zemljama bivše Jugoslavije vrlo malo pažnje posvećuje ovoj tematici.

„Žrtve koje su prošle kroz to bolno iskustvo prolaze tako kroz još jedno bolno iskustvo, jer se njihova patnja ignoriše, o njoj se ne govori”, kazala je Nerma Jelačić.

Profesorica Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Svenka Savić kazala je da su upravo žrtve, koje su imale hrabrosti da izađu i svedoče protiv počinilaca, zaslužne što je seksualno nasilje počelo da se karakteriše kao ratni zločin.

Sociološkinja Janja Beč-Nojman kazala je da je na prostoru bivše Jugoslavije silovanje bilo korišteno i u službi sprovođenja genocida i ocenila da se u Srbiji to i danas poriče.

„Poricanje takvih zločina je strategija države, baš kao što je i sprovođenje genocida bilo strategija države”, kazala je Beč-Nojmanova.

Podsetila je da je Haški tribunal prvi međunarodni krivični sud za ratne zločine, jer su pre njega postojali samo vojni međunarodni tribunali.

„Pošto je Haški tribunal uveo praksu kažnjavanja zločina seksualnog nasilja, u budućnosti će se svi oni koji možda budu planirali silovanja kao ratnu strategiju tri puta zamisliti pre nego što se na to odluče”, ocenila je Janja Beč-Nojman.

U okviru tribine prikazan je i dokumentarni film „Kraj nekažnjivosti: seksualno nasilje pred Tribunalom”, u kojem su prikazana i svedočenja žrtava seksualnog nasilja u ratu u Bosni i Hercegovini, kako žena, tako i muškaraca.

Sinoćnu tribinu u Medija centru Vojvodine organizovali su Autrič program (Outreać) Haškog tribunala, OEBS i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email