Popov: Nema volje za decentralizaciju

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov izjavio je večeras da u Srbiji, sem demagoške, ne postoji politička volja za stvarnu decentralizaciju zemlje, jer “niko ne želi da deli plen” sa nižim nivoima vlasti

20. Apr 2012

Reading Time: 2 minutes

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov izjavio je večeras da u Srbiji, sem demagoške, ne postoji politička volja za stvarnu decentralizaciju zemlje, jer “niko ne želi da deli plen” sa nižim nivoima vlasti.

Popov je na tribini rekao da je i dalje u toku “podela tranzicionog plena” i ocenio da u takvim okolnostima ne može biti reči o stvarnoj volji za decentralizaciju, iako pojedine partije takav politički program pokušavaju da iskoriste kako bi preživele na političkoj sceni.

Prema njegovim rečima, jedina šansa za jačanje regiona u Srbiji jeste ulazak zemlje u EU, pošto je današnja Evropa zapravo Evropa regiona.

Ocenio je da je nužan preduslov za decentralizaciju promena Ustava Srbije, za koji je rekao da je „centralistički u svojoj suštini”.

Ekonomista Miroslav Prokopijević rekao je da decentralizacija zapravo najviše odgovara najrazvijenijim gradovima i opštinama u Srbiji, dok one nerazvijene zapravo uvek računaju na pomoć državne centralne vlasti.

„Treba reformisati lokalne samouprave i dovoljno je da recimo u Vojvodini dobijemo još pet-šest opština kao što je Inđija i onda bi one povukle i ostale opštine”, ocenio je Prokopijević.

Prema njegovim rečima, programi svih političkih stranaka u Srbiji liče „kao jaje jajetu”, jer su populistički i jer poručuju da u ekonomskom smislu država može da reši sve, a građani mogu da se „opuste”.

Publicista Teofil Pančić rekao je da je decentralizacija zapravo put da se zemlja ne raspadne, a ne, kako to tvrde nacionalisti, centralizam.

„Takozvane velike nacionalističke ideje često se završe upravo u raspadu i u gubitku teritorije, što smo videli i na primeru Srbije”, kazao je Pančić.

Ocenio je da u Srbiji zapravo i nema regiona sem Vojvodine, pošto tradicija regionalizma i regionalnog identiteta pojedinih delova Srbije zapravo i ne postoji.

Književnik Laslo Vegel ocenio je da je u Srbiji danas na delu „poraz jednog parazitskog centralizma”.

„Važno je da građanski sloj u Vojvodini dobije šire ekonomske slobode. Šansa za Vojvodinu je u mladim generacijama, koje će neminovno postati autonomaši”, ocenio je Vegel.

Tribinu je organizovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku američke fondacije NED.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email