BIRODI: Neprofesionalno izveštavanje o izborima

„Medijsko izveštavanje je dominantno pozitivno, a u mnogim slučajevima je čak i promotivnog karaktera“, kaže se u dru

19. Apr 2012

Reading Time: 2 minutes

„Medijsko izveštavanje je dominantno pozitivno, a u mnogim slučajevima je čak i promotivnog karaktera“, kaže se u drugom izveštavaju monitoringa medija Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) i slovačke organizacije MEMO 98 i ističe da je većina medija odustala od svoje kontrolne uloge, odnosno bilo kakvog kritičkog i analitičkog izveštavanja.

Ovo istraživanje medija tokom predizborne kampanje za predstojeće izbore u Srbiji obuhvatilo je šest televizija, pet dnevnih novina i četiri informativna internet portala.

Rezultati monitoringa ukazuju na brojne slučajeve koji nisu u saglasnosti sa standardima novinarske profesije, uključujući fenomene kao što su nepotpisani članci, neidentifikovani izvori (novine) ili starinski, monoton način prezentovanja u kome video materijal prati govor novinara iz studija (off-a). Takođe, određeni mediji su u nekoliko slučajeva emitovali gotovo identične priloge o političkim partijama, što je tendencija koja dovodi u pitanje nezavisnost njihove uređivačke politike. Na žalost, učestalost takvih slučajeva dovodi do dezintegracije novinarske profesije i može da dovede do produbljivanja nepoverenja prema medijima.

Na nivou televizija i dalje dominira informativni (izveštavački) pristup, uz primetan rast objektivnosti koja se ogleda u rastu broja priloga koji su neutralno najavljeni. Ovo se posebno odnosi na Studio B i TV Prva.

U pogledu vremena/prostora posvećenog određenim političkim akterima, najveći broj posmatranih televizija i većina dnevnih novina se opredelila za izveštavanje o dve koalicije (lista “Izbor za bolji život – Boris Tadić” i lista “Pokrenimo Srbiju – Tomislav Nikolić”). Koalicija koju predvodi Boris Tadić je bila akter koji je najzastupljeniji u osam medija (četiri televizije i četiri dnevne novine), i koji je najpozitivnije predstavljena u dnevnoj novini Blic.

Jedina televizija kod koje postoji izrazita promocija liste “Izbor za bolji život – Boris Tadić” u smislu i većeg vremena i značajnijeg pozitivnog predstavljanja je Televizija Vojvodina. Sa druge strane, to je jedini medij od posmatranih u kojem je o Ministrarstvu za poljoprivredu, trgovinu, šumarstvo i vodoprivredu bilo više kritike nego promocije (na čijem je čelu predstavnik stranke koju predvodi Boris Tadić).

Kada se porede vreme i tonalitet kampanje, kolicija oko Srpske napredne stranke je najbolje ispraćena na TV Pink. Takođe, ova televizija je jedina kod koje je ova koalicija najzastupljenija (ova koalicija je najzastupljenija i u dnevnom listu Pravda).

Najveće promene u odnosu na prvi izveštaj zabeležene su kod Večernjih novosti i Politike gde je prisutnost koalicije oko Demokratske stranke povećana za 12%, odnosno 9%. Generalno, najveći pad u prisutnosti u medijima imaju Srpska radikalna stranka i lista (Večernje novosti, Politika i Pravda) i “Preokret – Čedomir Jovanović” (Blic i Danas). Do značajnijeg rasta zastupljenosti koalicije oko Demokratske stranke u odnosu na prethodni period je došlo na TV Prva (8,6%). U istom procentu došlo je i do porasta prisutnosti Srpske radikalne stranke na Studiju B. Najveći pad zastupljenosti na B92 beleže Ujedinjeni regioni Srbije i koalicija Preokret( za 4,6% manje prisutni,). Na televiziji Studio B je zabeležen pad zastupljenosti Ujedinjenih regiona Srbije (3,8%).

Kompletan izveštaj istraživanja pogledajte na sajtu www.mediamonitoring.rs

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email