Osipa se podrška zakonima SOPA i PIPA u američkom Kongresu

Kontroverzni američki zakoni o borbi protiv piraterije, poznati pod skraćenicama Sopa i Pipa, izgubili su podršku osam članova Kongresa nakon velikih protesta internet zajednice, javlja jutros Bi-Bi-Si (BBC).

19. Jan 2012

Reading Time: 2 minutes

Kontroverzni američki zakoni o borbi protiv piraterije, poznati pod skraćenicama Sopa i Pipa, izgubili su podršku osam članova Kongresa nakon velikih protesta internet zajednice, javlja jutros Bi-Bi-Si (BBC).

Podršku su, pored ostalih, uskratili Marko Rubio (Marco) sa Floride, zvezda u usponu Republikanske stranke, i njegov stranački kolega Roj Blant (Roy Blunt) iz Misurija – koji su bili među potpisnicima zakonskih predloga.

Pipa, Zakon o zaštiti intelektualne svojine (Protect Intellectual Property Act), imao je velike šanse da bude usvojen u Senatu, gornjem domu Kongresa, ali je to sada neizvesno pošto su Rubio i Blant saopštili da više ne stoje iza njega.

Senat je ranije najavio da će glasanje o tom zakonu početi 24. januara, dok je Predstavnički dom obznanio da će u februaru nastaviti razmatranje Sope, Zakona o stopiranju onlajn piraterije (Stop online piracy Act).

Oba zakonska predloga su se, međutim, juče suočila sa žestokom osudom internetske zajednice koja smatra da se iza zaštite autorskih prava i intelektualne svojine krije cenzura, i da će primena ovih zakona drastično izmeniti prirodu Interneta.

Besplatna enciklopedija Vikipedija je na 24 časa blokirala svoje stranice na engleskom jeziku, a slično su postupili blog servis Vordpres (WordPress) i servis za vesti Reddit. Veb pretraživač Gugl (Google) je pozvao korisnike da se suprotstave cenzuri, a Fajerfoks (Firefox) je svoju naslovnu stranu ofarbao u crno a preko svoje maskote, lisice, stavio crnu traku.

Protestu se priključilo više od 7.000 sajtova.

Na meti zakonskih preloga Sopa i Pipa, koje podržavaju muzička i filmska industrija u SAD, nisu samo sajtovi koji nude ilegalne kopije filmova i pesama, već i sajtovi i veb pretraživači koji imaju linkove ka veb stranama sa takvom sadržinom.

Sajtovima sa piratizovanim materijalom bio bi blokiran pristup sa teritorije SAD, a vlasnicima autorskih prava i američkoj vladi dala bi se ovlašćenja da od suda traže ukidanje sajtova koji su povezani sa piraterijom.

Oglašivačima, ponudiocima finansijskih usluga i provajderima internet usluga bilo bi zabranjeno da posluju sa onima koji se u inostranstvu ogreše o zakone Sopa i Pipa.

Predlog Sopa nalaže internet pretraživačima da u rezultatima pretraga ne objavljuju inostrane sajtove sa piratskim materijalom. Takva odredba se, međutim, ne nalazi u zakonu Pipa.

Čak i da oba zakona prođu kongresnu proceduru, verovatno ih čeka veto američkog predsednika Baraka Obame (Barrack).

Bela kuća je ovih dana izdala saopštenje u kojem podržava borbu protiv piraterije, ali je dodala da neće podržati zakone “koji umanjuju slobodu izražavanja, ugrožavaju sajberbezbednost ili podrivaju dinamični, inovativni globalni internet”.

Beta

Print Friendly, PDF & Email