Preminuo novinar Siniša Jakonić

Siniša Jakonić (1961-2011) preminuo je 8. decembra u pedesetprvoj godini u kikindskoj bolnici, posle borbe sa teškom bolešću

11. Dec 2011

Reading Time: 2 minutes

Novinar, pisac, istraživač, saradnik RTV VK, autor brojnih priloga Siniša Jakonić preminuo je 8. decembra u pedesetprvoj godini u kikindskoj bolnici, posle borbe sa teškom bolešću. Jakonić po obrazovanju diplomirani pravnik, koji je Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu završio sa visokim prosekom za manje od četiri godine, godinama je bio dopisnik dnevnog lista Danas i raznih časopisa širom zemlje. Za nedeljnik Nezavisni koji je izdavalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine pisao je od 1993. do 1999. godine.

Bavio se istraživačkim, istorijskim i analitičkim novinarstvom. Iz oblasti publicistike objavio je dokumentarno-istorijsko-autobiografsku knjigu “Zločini Miloševićeve tajne policije” 2002. godine, zbirku putopisa, eseja i kratkih priča “Dopisnice za sve adrese” 2003. i roman “Anarhista”  2006. godine.

Sa RTV VK u Kikindi sarađivao je od osnivanja te medijske kuće 1997. godine, a prethodnih deset godina posvetio se pisanju i objavljivanju knjiga. Nažalost, poslednjih godinu dana bolest ga je sprečavala u radu. Jakonić je prethodne dve decenije vredno radio na objavljivanju brojnih tekstova, najčešće sarađujući sa nizom redakcija istovremeno. Pored zanimljivih vesti i priča o “malim ljudima”, njihovim podvizima, nepravdama, socijalnim problemima, sa posebnom pažnjom pratio je sportska dešavanja, a veliki je poznavalac rok muzike i gramofonskih ploča. Veliki doprinos dao je u pisanju scenarija za serijal VK TV “Ulica doma moga” koji je realizovan u saradnji sa PostPesimistima Kikinde. Izgubili smo publicistu velike energije, širokog obrazovanja, kojeg su mlađe kolege često smatrale “svojevrsnom enciklopedijom” lokalnih događanja, posebno onih iz istorije Kikinde 20. veka.

Redakcija VK  poslala je lokalnoj samoupravi krajem novembra predlog da Siniša Jakonić dobije Godišnju nagradu Opštine Kikinde, sa obrazloženjem da je reč o istaknutom borcu za demokratiju i  istinu, ali na žalost prekasno.

Dijana Subotički

Print Friendly, PDF & Email