Nenad Živković: Novinari koji ukazuju na probleme su meta, na nama je da pružimo otpor

"SLAPP tužbe su vrlo perfidan način na koji se utiče na slobodan rad novinara"

14. Oct 2024

Reading Time: 3 minutes

Urednik portala Pančevo SiTi Nenad Živković rekao je da je neophodno umrežavanje u medijskoj zajednici, posebno lokalnih medija, ali i spremnost na rizike, kako bi se odbranila profesija i slobodno novinarstvo.

“Treba da napravimo neku vrstu oklopa neprobojnog za mrzitelja slobode izražavanja. Zato moramo biti spremni na rizike. Inače smo laka pojedinačna lovina”, istakao je Živković na tribini Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) u Novom Sadu o značaju lokalnog informisanja i poboljšanju ambijenta za rad novinara u lokalnim multetničkim sredinama koji su često izloženi različitim oblicima diskriminacije, pretnji i pritisaka.

On je kazao da je medijska scena u Pančevu takva da ne postoji komunikacija između novinara i “medijskih radnika”, te da u takvim okolnostima novinari koji se “ne uklapaju”u pacifikovanu medijsku sliku bivaju izloženi pritscima, napadima, uvredama i toksičnim kampanjama.

“Pančevo SiTi takođe je zložen razočitim pritscima i SLAPP tužbama. Jer, oni koji ukazuju na probleme su meta. Na nama je da takvoj vrsti nasija pružimo otpor, da jačamo odnose između redakcija, da redovno razmenjujemo informacije…”, poručio je Nenad Živković.

Novinar NDNV-a Dalibor Stupar rekao je da je novinarima u manjim sredinama mnogo teže nego u većim gradovima, jer su njihovi problemi manje vidljivi široj javnosti.

“Nedostavljanje informacija od organa javne vlasti utiče na rad novinara, a dodatnim pritiscima i etiketiranjem nezavisnih novinara vlast kreira negativan odijum javnosti prema njima, namerno se urušava kredibilitet tih novinara. I na kraju građani imaju pogrešnu percepciju”, ukazao je Stupar.

Pravni ekspert NDNV-a Veljko Milić istakao je da su novinari koji profesionalno obavljaju svoj posao često meta SLAPP tužbi, koje su iscrpljujuće za lokalne novinare i medije.

“To je vrlo perfidan način na koji se utiče na slobodan rad novinara. A problem sa kojim se suočavaju je i neizvesno finansiranje, dok građani nisu spremni da plate kvelitetno informisanje”, ocenio je Milić.

Glavna i odgovorna urednica Autonomije Branka Dragović kazala je da su lokalni novinari koji odgovorno rade svoj posao ključni za kvalitetno informisanje građana, kontrolu vlasiti i zaštitu ljudskih prava, ali da izostaje razumevanje i solidarnost zajednice sa lokalnim novinarima.

“I medijska scena je centralizovana. Medijska zajednica takođe treba da iskaže više solidarnosti i pomogne lokalnim medijima i novinarima da budu vidljiviji i da se uključe u kreiranje medijske strategije i prateće regulative”, poručila je ona.

NDNV jee na tribini predstavio godišnji izveštaj o diskriminaciji i drugim vrstama pritisaka i pretnji kojima su izloženi lokalni novinari „Lokalne institucije suspendovale javnost, novinari nepoželjni, građani u medijskom mraku“.

NDNV je analizu pripremio na osnovu jednogodišnjeg monitoringa izveštaja Mreže poverenika koji su u periodu od avgusta 2023. do avgusta 2024. beležili slučajeve diskriminacije, pritisaka i pretnji kojima su bili izloženi lokalni novinari iz deset multietničkih sredina.

Izveštaji poverenika NDNV-a nedvosmisleno upućuju na zaključak da su glavni generatori diskriminacije novinara u Srbiji javni funkcioneri i zvaničnici vladajućih političkih stranaka.

Analiza je nastala u okviru projekta „Mreža otpornosti za zaštitu novinara od diskriminacije i unapređenje međusektorskog poverenja u multietničkim zajednicama u Srbiji“ podržanim od strane Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji (program MATRA).

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email