Lokalne institucije suspendovale javnost, novinari nepoželjni, građani u medijskom mraku

Publikacija prikazuje rastuće pritiske na novinare u lokalnim sredinama Srbije, uključujući ograničen pristup informacijama i pretnje. Ističe potrebu za jačom pravnom zaštitom i slobodom medija.

26. Sep 2024

Reading Time: < 1 minute

Publikacija „Lokalne institucije suspendovale javnost, novinari nepoželjni, građani u medijskom mraku“, koju je izradilo Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), pruža sveobuhvatan uvid u izazove sa kojima se suočavaju novinari u lokalnim sredinama širom Srbije. Fokusirajući se na sve učestalije pritiske, napade i diskriminaciju, autori publikacije analiziraju sistemske probleme kao što su ograničen pristup informacijama, verbalne i fizičke pretnje, te SLAPP tužbe, usmerene na gušenje kritičkog izveštavanja. Publikacija sadrži izveštaje poverenika iz deset multietničkih zajednica, koji dokumentuju ove slučajeve, a zaključci su usmereni na potrebu za većom zaštitom i solidarnošću unutar medijske zajednice.

Analiza je nastala u okviru projekta “Mreža otpornosti za zaštitu novinara od diskriminacije i unapređenje međusektorskog poverenja u multietničkim zajednicama u Srbiji” podržanim od strane Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji (program MATRA).


Klikom na baner možete preuzeti publikaciju:

Preuzmi Publikaciju

Download english version below:

Download publication

Print Friendly, PDF & Email