Mediji civilnog društva na rubu egzistencije, ugrožen javni interes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine sprovelo je istraživanje o materijalnom položaju lokalnih medija. Rezultati pokazuju da mnogi mediji rade na rubu egzistencije, uz nisku finansijsku stabilnost i nedostatak podrške. Predloženo je uspostavljanje novog modela finansiranja kako bi se poboljšala održivost i očuvao javni interes.

14. Jun 2024

Reading Time: < 1 minute

Analiza materijalnog položaja medija u Srbiji

Publikacija koju je pripremilo Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz podršku Evropske unije, bavi se istraživanjem materijalnog položaja lokalnih medija civilnog društva u Srbiji. U anketi je učestvovalo 15 medija iz multietničkih sredina, a rezultati su pokazali da većina medija radi na rubu egzistencije, suočavajući se sa finansijskom nesigurnošću, pritiscima i nedostatkom podrške. Istraživanje ukazuje na potrebu uspostavljanja novih mehanizama podrške kako bi se obezbedila održivost medija i zaštitio javni interes.

Ključni zaključci analize ističu da trenutni modeli finansiranja nisu dovoljno transparentni i često favorizuju prorežimske medije, dok mediji civilnog društva dobijaju minimalna sredstva koja nisu dovoljna za njihov rad. Predloženo je formiranje posebnog fonda za podršku medijima civilnog društva, što bi omogućilo stabilnije izvore finansiranja i poboljšalo kvalitet informisanja građana. Ova publikacija predstavlja značajan doprinos razumevanju izazova s kojima se suočavaju lokalni mediji i nudi konkretne preporuke za poboljšanje njihovog položaja na medijskom tržištu.


Klikom na baner možete preuzeti publikaciju:

Preuzmi Publikaciju

Ova publikacija objavljena je uz finansijsku pomoć Evropske unije. Za sadržinu ove publikacije isključivo je odgovorno Nezavisno društvo novinara Vojvodine i ta sadržina nipošto ne izražav

Print Friendly, PDF & Email