Koalicija za slobodu medija: Zakon o ‘stranim agentima’ uvodi cenzuru u entitet RS

"Direktno se ugrožava sloboda izražavanja, garantovana članom 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima"

16. May 2024

Reading Time: 2 minutes

Koalicija za slobodu medija izrazila je solidarnost sa medijskim i civilnim sektorom u Republici Srpskoj i pozvala je Vladu tog entiteta Bosne i Hercegovine da povuče Predlog Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, koji će se pred poslanicima Narodne skupštine RS naći 22. maja.

U saopštenju grupe medijskih i novinarskih udruženja ocenjuje se da je suština tog Zakona da se udruženjima i medijima koji su registrovani kao udruženja građana (a koje finansiraju i međunarodne organizacije) suzi prostor za bilo kakvo delovanje.

“Usvajanje predloženog propisa ugrozilo bi ljudska prava svih građana i građanki, dodatno narušilo slobodu izražavanja u regionu, a zaposlene u medijima i nevladinim organizacijama potencijalno dovelo i u fizičku opasnost – zbog stigmatizacije pojedinačnih organizacija kao ‘agenata stranog uticaja'”, upozorava se u saopštenju.

Predlog, koji su šira javnost, neprofitni sektor i međunarodna zajednica već osudili, Koaliciju zabrinjava i jer se “institucijama Republike Srpske ostavlja mogućnost da arbitrarno određuju šta je ‘politička aktivnost’, čime se direktno ugrožava sloboda izražavanja, garantovana članom 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima, kao i Ustavima BiH i RS”.

Diskreciona prava Ministarstva pravde entiteta RS, koje bi usvajanjem zakona i zvanično počelo da ‘prati’ rad medijskih i nevladinih organizacija, faktički bi omogućilo cenzuru svih koji objektivno i pravovremeno izveštavaju o radu tamošnjih institucija.

“Podsećamo, sve zemlje Zapadnog Balkana, osim Severne Makedonije, nazadovale su na Svetskom indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica. Bosna i Hercegovina je zabeležila najveći pad u regionu, za čak 17 mesta u odnosu na prošlu godinu”, ukazuje se u saopštenju.

Koalicija za slobodu medija smatra da bi primena novog nedemokratskog zakona ovaj rezultat ne samo pogoršala, već da bi dovela u pitanje opstanak celog medijskog i neprofitnog sektora u BiH, zbog čega su apelovali i na Ministarstva pravde RS i na poslanike u Narodnoj skupštini RS da spreče njegovo usvajanje.

Koaliciju za slobodu medijia čine: Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“, Slavko Ćuruvija fondacija i KUM Nezavisnost.

Print Friendly, PDF & Email