Vojvođanske NVO za bojkot referenduma

Inicijativa nevladinih organizacija iz Vojvodine pozvala je danas građane da bojkotuju referendum o novom Ustavu Sr

27. Oct 2006

Reading Time: < 1 minute

Inicijativa nevladinih organizacija iz Vojvodine pozvala je danas građane da bojkotuju referendum o novom Ustavu Srbije. U 26 tačaka se kao razlozi za bojkot navode da je Ustav donet bez javne rasprave i da ograničava autonomiju Vojvodine, da domaće zakonodavstvo stavlja iznad evropskog i da je potpuno ignorisano mišljenje manjinskih nacionalnih zajednica.

Pored ostalog, u proglasu se navodi da se referendum organizuje sa “navodnim ciljem da Kosovo ostane u Srbiji, dok Albanci s Kosova neće imati pravo glasa”, kao i da je “preambula u kojoj je Kosovo sastavni deo Srbije zaluđivanje građana”, jer preambula nije obavezujuća. Inicijativa je u proglasu navela da je izložena bojkotu medija i uvredama, u kojima učestvuju i neki ministri.

Inicijativu nevladinih organizacija iz Vojvodine za bojkot referenduma čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam iz Novog Sada, Centar za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina, Građanski fond “Panonija” iz Novog Sada, Helsinški odbor za ljudska prava iz Novog Sada i Otvoreni licej iz Sombora.

Print Friendly, PDF & Email