Podrži RTV: Solidarno uz emisiju Hrvatska uživo

Pokret "Podrži RTV" iz Novog Sada uputio je danas podršku kolegama novinarima iz Hrvatske koji protestuju zbog ukidanja emisije "Hrvatska uživo" na Hrvatskoj radio-televiziji (HRT).

14. Sep 2017

Reading Time: 2 minutes

Pokret “Podrži RTV” iz Novog Sada uputio je danas podršku kolegama novinarima iz Hrvatske koji protestuju zbog ukidanja emisije “Hrvatska uživo” na Hrvatskoj radio-televiziji (HRT).

Pokret “Podrži RTV” pozvao je i novinare sa Radio-televizije Vojvodine i Radio-televizije Srbije, kao i sa ostalih javnih servisa u regionu, da stanu uz urednike i novinare HRT-a koji trpe “odmazdu zbog toga što odgovorno rade svoj posao”.

“‘Hrvatska uživo’ je emisija koja je imala veću gledanost od HRT Dnevnika i bavila se temama od javnog interesa, a njen najveći nedostatak očigledno je bio taj što je vode novinari koji čestito i profesionalno obavljaju svoj posao, uspešno odolevajući pritiscima iz različitih centara moći”, piše u saopštenju pokreta “Podrži RTV”.

Taj Pokret je ocenio da je u pitanju “još jedan u nizu udara na hrvatski javni servis”, koji su počeli predizbornim obećanjem da će na HRT-u “raditi metla”.

“Nakon toga je bez objašnjenja smenjeno više od 70 urednika, novinara, producenata i drugih zaposlenih, odmah nakon što je Tomislav Karamarko postao potpredsednik Vlade Hrvatske”, podsetio je Pokret.

Kako se navodi, ovakvim potezima, vladajuće strukture pokušavaju da obesmisle javne medijske servise i pretvore ih u sopstvena partijska glasila.

“Krajnje je vreme da kolege sa javnih servisa Srbije, Hrvatske i drugih zemalja regiona prekinu tradiciju ćutanja, jer su dužni da budu prva brana medijskih sloboda i novinarske čestitosti i profesionalnosti”, piše u saopštenju.

Dodaje se da Pokret od međunarodne zajednice očekuje da “reaguje na ovakve pritiske na javne medijske servise i preduzme mere kako bi se sprečilo političko nasilje nad medijima”.

Pozvali su građane da novinarima pruže podršku na protestu koji su najavili za petak na Trgu Svetog Marka u Zagrebu.

Pokret Podrži RTV nastao je u maju 2016. godine, kao izraz revolta zbog politički motivisanih smena na RTV-u, nakon lokalnih, pokrajinskih i vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, aprila prošle godine.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email