APEL NDNV: Pomozimo malom Ivanu Filipčevu da prohoda

NDNV apeluje na novinare, medijske kuće i sve ljude koji su u mogućnosti da novčanim donacijama pokažu solidarnost s trogodišnjim sinom bracnog para novinara Kristine i Vlade Filipčev – još ima nade da se mali Ivan izbori sa teškom bolešću.

02. Oct 2014

Reading Time: 2 minutes

1545846_10201354732498189_1026130632_nNDNV apeluje na novinare, medijske kuće i sve ljude koji su u mogućnosti da novčanim donacijama pokažu solidarnost s trogodišnjim sinom bračnog para novinara Kristine i Vlade Filipčev – još ima nade da se mali Ivan izbori sa teškom bolešću. Tim povodom prenosimo pismo Ivanove majke novinarke Kristine Demeter Filipčev 

Poštovani,

Majka sam trogodišnjaka Ivana Filipčeva, koji ima cerebralnu paralizu i ne poznaje život kakav poznaju druga deca.

Ivan je rođen u trojnoj trudnoći, u 28. nedelji, imao je 920 grama; braća blizanci Filip 1.050 grama i Vanja – umro je dva dana nakon porođaja – 1.060 grama.

Kao posledice krvarenja na mozgu i hidrocefalusa, Ivan ima cerebralnu paralizu, kao i deformitet stopala, strabizam i velike poteškoće s hranjenjem (pothranjen je).

Uprkos svakodnevnim višesatnim vežbama od četvrtog meseca njegovog života do danas i raznim terapijama, Ivan je i danas praktično nepokretan: ne može da se okrene sa leđa na stomak, ne može da sedi samostalno, ne može da puzi, nema stoprocentnu kontrolu glave, teško koristi ruke.

Od njegovog četvrtog meseca života vežbamo s njim svakodnevno po nekoliko časova. Više od godinu dana smo radili terapiju po Vojti, potom smo ga vodili na Devenj terapiju u Mađarsku, a sada, više od godinu dana, idemo na kineziterapiju jednom ili dva puta nedeljno u Vrbas i kod kuće radimo sa njim svakodnevno po nekoliko časova po istom programu.

Od proleća ove godine, na predlog interresorne komisije, idemo kod defektologa, a trebali bismo i kod logopeda i somatopeda, međutim, uprkos predlogu interresorne komisije, ti tretmani se ne obavljaju s njim. Odnedavno idemo na jahanje, a uskoro krećemo i na hidroterapiju.

Tako malo nedostaje da bi se Ivan okrenuo i da bi mogao da puzi i sedi. Ako to postigne, ima nade da će jednog dana možda stati na svoje noge. To „malo“ i dalji razvoj, uz svakodnevno vežbanje, moglo bi da mu omogući dvonedeljna delfinska terapija, koja se bazira na pomoći delfina u terapeutskom lečenju i rehabilitaciji.

Kod pacijenata sa cerebralnom paralizom ostvareni su značajni napreci u razvoju motoričkih sposobnosti, savlađivanju straha i osamostaljivanju, kao i povećanju samopouzdanja. „Grudva efekat“ koji je primećen nakon terapije je da se u mesecima nakon terapije i dalje primećivao napredak.

Jedini terapeut sa prostora bivše Jugoslavije koji se bavi delfinskom terapijom je Nikola Radin (fizioterapeut, manuelni terapeut i pisac). On se bavi delfinskom terapijom od 2008. godine. Zahvaljujući njegovoj organizaciji „Dolphin People“, mnoga deca imala su terapiju sa delfinima u delfinarijumu u Antaliji u Turskoj.

Da bi Ivan imao mogućnost da ode na delfino-terapiju u Tursku i da radi sa Nikolom Radinom, potrebno je oko 5.500 evra. Mi smo, međutim, u prethodne tri godine potrošili sav novac koji smo imali na Ivanove terapije, i zbog toga se obraćamo i vama da nam pomognete da omogućimo Ivanu da napreduje i da jednog dana možda trči zajedno sa svojim bratom blizancem.

Cena dvonedeljne delfino-terapije u Turskoj, u Antaliji, na institutu za delfino-terapiju je 3.500-3.900 evra, zavisno od perioda u godini (terapija delfinima i fizikalna terapija potom), a ostatak novca bi pokrivao put i dvonedeljni boravak u Antaliji.

Dinarski namenski račun za donacije:
Ivan Filipčev
OTP banka Srbija A.D. Novi Sad
325-9310700693645-84

S poštovanjem,

Kristina Demeter Filipčev,
mama Ivana Filipčeva

Print Friendly, PDF & Email