Tribina o Vojvodini / u Vojvodini

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ima čast da vas pozove na tribinu O VOJVODINI / U VOJVODINI – Političke str

10. Mar 2014

Reading Time: 2 minutes

OdpravemereDOsimuliranjaWNezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ima čast da vas pozove na tribinu

O VOJVODINI / U VOJVODINI

– Političke stranke o Vojvodini
– Političke, ekonomske i društvene prilike u vojvođanskim gradovima i opštinama

Razgovor o publikacijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine o stavovima političkih partija o ustavno-pravnom statusu Vojvodine i o političkim, ekonomskim i društvenim prilikama u vojvođanskim gradovima i opštinama

Sreda, 12. mart 2014. godine
Medija centar Vojvodine Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Zmaj Jovina 3/I, Novi Sad
Početak: 19,30 časova

Na tribini će govoriti:
Dr Radivoj Stepanov, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu
Žužana Serenčeš, autorica istraživanja
Branka Dragović Savić, novinarka
Ranka Ivanoska, novinarka
Dinko Gruhonjić, predsednik NDNV-a
Nedim Sejdinović, urednik

Tribina se organizuje povodom izlaska iz štampe dve publikacije NDNV-a, “Lokalne samouprave u Vojvodini na izmaku 2013. godine: Analiza novinarskog istraživanja u okviru projekta ‘Mediji i lokalne samouprave'” i “Od prave mere do simuliranja: Političke stranke o ustavno-pravnom položaju Vojvodine”.

Stanje na “lokalu” oduvek je bilo najbolji pokazatelj dometa jednog društva, stepena njegove demokratizacije, ekonomske razvijenosti i ostvarenja ljudskih prava. Tu su pojave, i negativne i pozitivne, mnogo vidljivije nego u prestonici, pogotovo u visokocentralizovanim zemljama kakva je Srbija. Čak se može reći da je, posmatrajući događanja u lokalnim samoupravama, mnogo lakše zaključiti kuda jedno društvo ide, da ne kažemo “srlja”. Analiza “Lokalne samouprave u Vojvodini na izmaku 2013. godine: Analiza novinarskog istraživanja u okviru projekta ‘Mediji i lokalne samouprave'” urađena je na osnovu istraživačkog rada novinara NDNV-a na terenu. Na sajtovima www.najgradonacelnik.org i www.autonomija.info, objavljeno je 45 analitičko-istraživačkih tekstova o svakoj vojvođanskoj lokalnoj samoupravi ponaosob. NDNV je takođe na adrese 45 lokalnih samouprava uputio, pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja, anketu sastavljenu od 35 pitanja.

Smatrajući da je ustavno-pravni položaj Vojvodine jedno od najznačajnih političkih pitanja Srbije a da istovremeno, bar do sada, nije bio predmet relevantne i otvorene debate, Nezavisno društvo novinara Vojvodine krajem decembra 2013. godine uputilo je otvorena pitanja relevantnim političkim strankama sa ciljem da se one konkretno i što preciznije odrede prema statusu autonomne pokrajine. Na odgovore iz ankete od 11 političkih stranaka dobili smo odgovore od sedam! Pored odgovora političkih partija, publikacija “Od prave mere do simuliranja” sadrži opširnu analizu odgovora, ali i političkog konteksta u kojem je istraživanje sprovedeno.

Pozivamo vas da budete sa nama.

Srdačan pozdrav,
NDNV

Print Friendly, PDF & Email