Savet za štampu: Bečejski mozaik nije prekršio kodeks

Bečejski mozaik postupio u skladu sa etičkim pravilima profesije

05. Mar 2014

Reading Time: 2 minutes

becejski-mozaikKomisija za žalbe Saveta za štampu jednoglasno je odlučila da list Bečejski mozaik nije prekršio odredbe Kodekse novinara Srbije zbog jednog pisma čitaoca, nakon kojeg je protiv lista podneta privatna tužba na ime duševnog bola.

Tužbu protiv tog lokalnog lista podnela je predsednica Udruženje gorana iz Bečeja Marija Miković, koja na ime naknade štete za duševni bol traži 300.000 dinara.

Ona je tužila Becejski mozaik zbog objavljenog pisma u kojem čitalac kritikuje rad i aktivnosti u Goranskom parku u Bečeju, koji je dat na upravljanje i održavanje lokalnom Udruženju gorana.

Komisija za žalbe Saveta za štampu je zaključila da je , jer je u objavljenom pismu čitalac izneo svoj stav o seči drveća u parku, kao i o radu onih koji su zaduženi da ga održavaju, a u istom broju list je omogućio i tužilji da na istoj stranici iznese svoje viđenje celog slučaja.

“Tužilja je praktično odgovorila na sve navode iz pisma, i nije naknadno tražila objavljivanje demantija ili bilo kakvog dodatnog reagovanja”, navodi se u obrazloženju Komisije za žalbe Saveta za štampu, u koje je agencija Beta imala uvid.

Glavni urednik Bečejskog mozaika Vladan Filipčev izrazio je čuđenje što je njegov list tužen zbog objavljenog čitalačkog pisma i dodao da ukoliko tužilja dobije parnicu, postoji realna opasnost da se Bečejski mozaik ugasi.

On je ranije rekao agenciji Beta da je list prilikom objavljivanja čitalačkog pisma imao u vidu opravdani interes javnosti da zna šta se događa na gradskoj zelenoj površini, koju većina Bečejaca veoma voli.

Dodao je da je u istom broju objavljen i intervju sa tužiljom Marijom Miković o aktivnostima Udruženja gorana, uz upozorenje da je na adresu redakcije stiglo kritičko čitalačko pismo.

“Samim tim, mi smo gospođi Miković pružili priliku da odmah odgovori na optužbe čitaoca, čime smo odgovorili zahtevima koje postavlja Kodeks novinara Srbije, koji nalaže da objavimo dva različita gledišta o istoj stvari”, kazao je Filipčev.

(Beta) 

Print Friendly, PDF & Email