Optuženi za ugrožavanje bezbednosti predsednice NDNV-a Ane Lalić Hegediš pobegao iz kućnog pritvora

Poslat zahtev MUP-u Srbije da obezbedi zaštitu za porodicu Ane Lalić Hegediš

04. Jul 2024

Reading Time: 2 minutes

Optuženi za ugrožavanje bezbednosti novinarke i predsednice Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ane Lalić Hegediš i njene porodice pobegao je iz pritvora, saopštio je danas član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić.

Reč je o muškarcu, rođenom u Smederevskoj Palanci koji živi u Parizu i koji je 11. marta ove godine putem mesindžera na Fejsbuku uputio poruke pretnji, uvreda i govora mržnje: „Muža ti rokam…“ „Lično“, „Brzo ćeš napustiti Srbiju kad ti ja kažem, samo da vidim gde se krećeš“, „Brukaš Srbiju u Hrvatskoj“, „Smetaju ti crkve…“, i vrlo vulgarnu poruku, koja nije za citiranje, naveo je Matić u saopštenju.

Posle prijave koju je podneo NDNV, Posebno tužilaštvo za borbu protiv visokotehnološkog kriminala (VTK), lociralo je ovu osobu i mesto odakle je poslata poruka i raspisalo je potragu za njim te je uhapšen prilikom ulaska u Srbiju, kada je i pronađen uređaj sa dokazom da je on izvršio krivično delo.

Prema dostupnim informacijama, optuženi je priznao krivično delo, sud je naložio zabranu napuštanja stana do glavnog pretresa i oduzeo mu privremeno putna dokumenta, naveo je Veran Matić.

Dodao je da je za juče bio zakazan pretres u Višem sudu u Beogradu, kako bi se saslušao optuženi i kako bi se sud upoznao sa dokazima i priznanjem optuženog, kao i sa zapisnikom o ispitivanju oštećene Ane Lalić Hegediš.

“Optuženi se nije pojavio na glavnom pretresu i prekršio je meru zabrane napuštanja stana, koja je određena na osnovu rešenja sudije za prethodni postupak, iako je Posebno tužilaštvo za VTK tražilo redovan pritvor. Nema podataka o tome da li je napustio zemlju”, rekao je Matić.

Dodao je da je važno da javnost u Srbiji i Francuskoj zna za ovaj slučaj, uključujući i ime počinioca, jer je “dotični odlučio da ne poštuje pravni sistem u Srbiji, a ne samo da prekrši zakon”.

“On se zove Saša Ilić, sa prebivalištem u Smederevskoj Palanci i u Parizu. U pasošu Republike Francuske, njegovo ime i prezime je Ilbert Alexandre. Nadamo se da će ga institucije Srbije i Francuske locirati, zatvoriti i privesti pravdi, i osuditi ne samo za počinjeno krivično delo, već i za kršenje sudske odluke, i izbegavanje pravde”, kazao je Matić.

Dodao je da je poslao zahtev MUP-u Srbije da obezbedi zaštitu za porodicu Ane Lalić Hegediš, jer se u bekstvu nalazi osoba koja je priznala da je napisala jezive pretnje kojim se najavljuje ugrožavanje njenog života.

“Molim koleginice i kolege i sve one koji imaju informacije o kretanju ove osobe, da prijave na broj Ministarstva unutrašnjih poslova 192 ili Sigurne linije SOS telefona za prijavljivanje pretnji i nasilja nad novinarima 0800 100 115”, precizirao je Veran Matić.

(NDNV, foto: Aleksandar Kamasi)

Print Friendly, PDF & Email