NDNV organizuje Nedelju medija u Novom Sadu, posvećenu bezbednosti novinara

Da li se lokalni mediji u Srbiji bore sa vetrenjačama, u kakvim uslovima rade, kako se finansiraju, sa kakvim sve oblicima diskriminacije se suočavaju...

15. Jun 2024

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) organizovaće od 17. do 19. juna manifestaciju “Nedelja medija” (Media Week), u čijem će fokusu biti bezbednost novinara i medijskih radnika sa posebnim osvrtom na medije civilnog društva u lokalnim medijima i multietničkim sredinama, saopštilo je danas to udruženje.

“Da li se lokalni mediji u Srbiji bore sa vetrenjačama, u kakvim uslovima rade, kako se finansiraju, sa kakvim sve oblicima diskriminacije se suočavaju, kako komuniciraju sa građanima – neka su od pitanja kojima ćemo umrežiti iskustva lokalnih novinara, medija i civilnog sektora i inicijativa usmerenih na jačanje bezbednosti novinara, unapređenja profesionalnih standarda i zaštite javnog interesa”, navodi se u saopštenju za javnost.

Neke od tema na kojima će se govoriti na panelima su: Zašto su važni mediji zajednice, Kako unaprediti bezbednost novinara kroz izmene krivičnog zakonodavstva, Saradnja civilnog sektora i medija zajednice u zagovaranju za poboljšanje položaja medija.

Govoriće se i o ulozi lokalnih medija u podsticanju javne debate, informisanja i edukacije građana, o lokalnim medijima i izgradnji zajednice u cilju zaštite javnog interesa, kao i o radu lokalnih medija u neprijateljskom okruženju.

Među panelistima će biti pravnik Slobodan Beljanski, članovi Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić i Veljko Milić, univerzitetski profesori Rade Veljanovski i Dinko Gruhonjić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić.

Nedelja medija održava se u okviru projekta “Otporni mediji civilnog društva za obnovu poverenja građana” koju NDNV organizuje uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

(NDNV/Autonomija/VOICE)

Ovaj sadržaj objavljen je uz finansijsku pomoć Evropske unije. Za sadržinu je odgovorno isključivo Nezavisno društvo novinara Vojvodine. Publikacije ne odražavaju nužno zvanične stavove Evropske unije.

Print Friendly, PDF & Email