NDNV: U Novom Sadu neviđena hajka na novinare koji profesionalno izveštavaju o izborima

Cilj je da se novinari ućutkaju i tako zataškaju brojne nepravilnosti i manipulacije koje se dešavaju od otvaranja birališta

02. Jun 2024

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozorava javnost da se u Novom Sadu trenutno vodi neviđena hajka na novinare koji profesionalno izveštavaju o izbornom procesu u gradu, a danas su bili i fizički ugroženi jer su aktivisti Srpske napredne stranke na njih bacili suzavac dok su izveštavali sa lokacije kod Novosadskog sajma na kojem se dešavao incident jer je grupa građana razvalila vrata od hale u kojoj se nalazi kol centar Srpske napredne stranke.

Pored toga, režimski tabloidi plasiraju lažne vesti o profesionalnim novinarima, u cilju da ih spreče da izveštavaju o tome kako teče izborni proces u Novom Sadu, i tako zataškaju brojne nepravilnosti i manipulacije koje se dešavaju od otvaranja birališta.

Novinar novosadskog portala 021 Žarko Bogosavljević, koji je jedan od najboljih reportera u gradu a i šire, i koji prilježno o svim dešavanjima za koje postoji interes javnosti već decenijama izveštava najčešće sa lica mesta, našao se na meti napada režimskog tabloida koji ga je lažno optužio za nasilničko ponašanje na jednom biračkom mestu.

Takođe, programski direktor NDNV-a i novinar agencije Beta Dinko Gruhonjić od jutros je ponovo na meti crne propagande SNS-a, kojoj je izložen dva i po meseca i zbog koje je ugrožena bezbednost njega i njegove porodice. Ovaj put su se u blizini biračkih mesta deljeni leci na kojima se Gruhonjić ponovo kleveće. Inače, propagandna glasila SNS-a, kao i visoki funkcioneri te stranke na čelu s njenim predsednikom Milošem Vučevićem bezočno su lagali neprestano tokom predizborne kampanje da je Gruhonjić kandidat ujedinjene opozicije za gradonačelnika Novog Sada i njen glavni ideolog. Dinko Gruhonjić niti je a izbornoj listi bilo koje stranke, niti je član ijedne partije, niti je ikada planirao da se bavi politikom.

NDNV će o ovim incidentima obavestiti sve relevantne novinarske i medijske organizacije, domaću i međunarodnu javnost i zatražiti zaštitu novinara, jer smatramo da je u pitanju otvoreni pokušaj ućutkivanja novinara u cilju prikrivanja informacija vezanih za izborni proces od građana.

Od ranih jutarnjih časova dokumentovani su i snimljeni brojni pokušaji kršenja tajnosti glasanja i urušavanja slobode izbora građana u Novom Sadu.

Novi Sad danas, na dan kad se održavaju loklani izbori, nije bezbedan grad u kojem građani mogu slobodno da glasaju, u njemu glavnu reč vode batinaši u crnim „uniformama“ koji čuvaju gradske hale u kojima se odvijaju netransparnetne i sumnjive radnje vezane za izborni proces.

Pozivamo međunarodne organizacije koje prate izborni proces u Srbiji da izvrše pritisak na nosioce vlasti da zaustave napade i neviđene pritiske sa kojima se suočavaju novinari i novinarke koji danas profesionalno izveštavaju o izborima u Novom Sadu.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Novi Sad, 2. juna 2024.

Print Friendly, PDF & Email