Pojačani pritisci na novinare na lokalu

"Ako u nekoj državi nemate lokalno informisanje u nekoj državi, to je sasvim siguran sindrom jedne duboke bolesti društva odnosno ugroženosti demokratije“

18. Apr 2024

Reading Time: 3 minutes

Mart mesec bio je posebno težak za novinare na lokalu, posebno u Vojvodini gde su u tom periodu zabeležene brojne pretnje i pritisci, dok hajka na pojedine članove i Nezavisnog društva novinara Vojvodine nije okončana ni nakon 40 dana. Mreža poverenika NDNV, uspostavljena prošle godine u deset lokalnih samouprava (Subotica, Senta, Sombor, Bačka Topola, Bački Petrovac, Pančevo, Inđija, Kragujevac, Dimitrovgrad i Novi Pazar) imala je pune ruke posla. 

„Sezonu lova“ otvorio je incident u Inđiji, kada je obezbeđenje u zgradi opštine Inđija, uz asistenciju osobe iz kabineta gradonačelnika, fizički nasrnulo na novinarku portala “In Medija” Vericu Marinčić. Nakon naguravanja i otimanja telefona, novinarka je bukvalno fizički izbačena iz zgrade. Sve su zabeležile kamere TV N1, zbog čega je slučaj dospeo do šire javnosti.

Portal SOinfo iz Sombora čitavu nedelju bio je izložen jakim hakerskim DDoS napadima na njihov sajt, a sve se odigralo nakon objavljivanja priče o malverzacijama lokalnih moćnika.

U Novom Sadu su novinarka TV N1 Ksenija Pavkov i novinar lokalnog radija i portala 021 napadnuti verbalno (za dlaku je izbegnut fizički obračun) zbog načina na koji su izveštavali o protestima organizovanim ispred Centra za socijalni rad zbog oduzimanja dece nesavesnoj majci. Tom prilikom demonstranti su se neprijateljski ponašali i prema ostalim prisutnim novinarima, ali su Pavkov i Bogosavljević pretnje smrću u najstrašnije uvrede dobijali i danima nakon događaja.

Dinko Gruhonjić i Ana Lalić iz NDNV-a na meti su hajke već više od mesec dana, a u njegovom slučaju ti napadi rezultirali su grafitom mržnje pred ulaznim vratima zgrade u kojoj stanuje, kao i upadom studenata i “studenata” na Filozofski fakultet u Novom Sadu gde radi, uz zahtev da tamo pod hitno dobije otkaz zbog navodnog govora mržnje. Ta hajka traje do danas a zapravo je bila nastavak kampanje započete protiv predsednica NDNV Ane Lalić, kojoj je zbog nastupa na dubrovačkom festivalu „Rebede“ upućeno više od hiljadu uvreda i pretnji, među kojima i pretnje smrću, silovanjem i klanjem. Zbog ovih najtežih pretnji u međuvremenu su uhapšene dve osobe.

Pretnje smrću dobila je zatim i novinarka iz Stare Pazove Gordana Momčilović Ilić. Njoj je pretila osoba bliska lokalnom investitoru, nezadovoljna tekstom u kojem se otkrivaju nezakonite radnje.

Neprijatnosti je doživeo i kolega Imre Tot iz Subotice, prilikom pokušaja da izveštava iz suda.

Gruhonjić je u više navrata javno govorio o važnosti umrežavanja lokalnih medija, upozoravajući na to da se kolege na lokalu retko odlučuju za prijavljivanje pretnji, uvreda ili nekih vidova diskriminacije Za naš portal ističe da je suština priče u tome da je NDNV posvećen medijima na lokalu jer je lokalno informisanje u Srbiji uništeno.

Ono što je preostalo od lokalnog informisanja, dodaje, zapravo su mali mediji, mediji civilnog društva, male redakcije koje su potpuno van fokusa šire, nacionalne javnosti i kao takve prepuštene na milost i nemilost “lokalnom mraku i lokalnim kabadahijama“.

Jedan od sastanaka sa poverenicima NDNV-a

Jedan od osnovnih problema, navodi Gruhonjić, jeste što se takvi mediji prepoznaju kao  politička opozicija, iako to nisu, te su kao takvu često na meti lokalnih moćnika.

„Generalno su novinari u Srbiji ugroženi. Međutim, nama u većim centrima situacija je daleko lakša zato što smo pod lupom javnosti, imamo kome da se obratimo. Zato nam je veoma važno da sa lokalnim novinarima razgovaramo o bezbednosti, da oni imaju makar nas kao neku tačku kojoj mogu da se obrate i za koju znaju da će, ne samo stati uz njihovu zaštitu nego da će  obelodaniti to i javnosti u Srbiji i evropskoj javnosti po potrebi“, dodao je on.

U tom procesu izuzetno je važno imati argumente, u ovom slučaju podatke o diskriminaciji novinara na lokalu. Jedino tako, nastavlja Gruhonjić, može da se razgovara sa domaćim režimom i sa emisarima iz Evropske unije.

“To je naša misija, da pokušamo da doprinesemo da se spasi lokalno informisanje, jer ako u nekoj državi nemate lokalno informisanje u nekoj državi, to je sasvim siguran sindrom jedne duboke bolesti društva odnosno ugroženosti demokratije“, naveo je Guhonjić.

Mrežu poverenika NDNV je uspostavio uz podršku Ambasade Holandije u Srbiji, kroz program Matra i projekat Mreža otpornosti za zaštitu novinara od diskriminacije i unapređenje međusektorskog poverenja u multietničkim zajednicama u Srbiji, a zahvaljujući podršci Delegacije Evropske unije u Srbiji i projektu Otporni mediji civilnog društva za obnovu poverenja građana – negovanje znanja, veština i okruženja za bezbedniju zajednicu mobilnog novinarstva i novinarstva na društvenim mrežama. U proteklom periodu kroz regionalne radionice i mentorske programe u sklopu ovih projekata urađeno je mnogo na podizanju kapaciteta medija civilnog društva u lokalnim sredinama. Gruhonjić i direktor za pravne poslove Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), advokat Veljko Milić sprovode ove programe, a na tom poslu sarađuju i sa Stalnom radnom grupom za bezbednost novinara, koja između ostalog radi i na jačanju međusobnog poverenja između novinara, tužilaca i policije.

(NDNV, foto: Pixabay)

Print Friendly, PDF & Email