NDNV ugostio kolege novinare s Kosova

U okviru projekta „Podsticanje medijske međukulturne razmene kao korak ka procesu pomirenja između Kosova i Srbije”

07. Apr 2024

Reading Time: 3 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) bilo je tokom protekle nedelje domaćin predstavnicima medijskih kuća BIRN-Srbija, Kossev i Internews Kosova, u sklopu saradnje i povezivanja medija i novinara.

Reč je o poseti u okviru projekta „Podsticanje medijske međukulturne razmene kao korak ka procesu pomirenja između Kosova i Srbije”, u kojem učestvuju predstavnici partnerskih organizacija iz Beograda, Kosovske Mitrovice, Prištine i Novog Sada.

Šestočlana ekipa novinara tokom tri dana studijske posete imala je priliku da se upozna sa načinom rad i funkcionisanja NDNV-a, njegovih portala Autonomija i VOICE, kao i da sazna koji su to izazovi sa kojima se novinari u Vojvodini susreću u svom svakodnevnom radu.

Prvog dana organizovana je studijska poseta partnerskom mediju Radiju 021. Tu su, od glavnog urednika portala Zorana Strike dobili informacije o istorijatu ovog medija, trenutnoj situaciji ali i planovima za budućnost.

Takođe, domaćin ih je upoznao sa situacijom na lokalnom novosadskom medijskom nebu. Gosti su pokazali veliko interesovanje i solidno predznanje o ovom važnom novosadskom mediju, te je domaćin odgovarao i na veliki broj pitanja o najraznovrsnijim temama, koje se nužno nisu ticale isključivo tog mdija.

Drugog dana sa gostima su podeljena iskustva i impresije o radu na projektima pomirenja i tranzicione pravde.

Nakon što su prisustvovali projekciji filma „Kosovo… Nazdravlje! Gëzuar!” nastalog u okviru projekta “Stvarni ljudi – stvarna rešenja”, gosti su imali prilike da razgovaraju sa autorom filma Aleksandrom Reljićem.

Pored evociranja sećanja na period snimanja filma, zajednički je razmotren i tadašnji politički kontekst. Razgovor se od samog filma odmakao ka trenutnoj situaciji na Kosovu kao i mogućnostima da se rade slične priče u ovom trenutku.

Takođe, gosti su upoznati sa projektima posvećenim podizanju kapaciteta medija civilnog društva, čije su aktivnosti velikim delom usmerene na jačanje bezbednosti novinara. Predstavljene su im aktivnosti na izgradnji mreže poverenika – novinara koji su obučeni da reaguju na razne oblike diskriminacije i ugrožavanja bezbednosti svojih kolega i da beleže slučajeve napada na novinare u lokalnim sredinama.

Poseta je došla u „nezgodnom“ momentu za NDNV jer se samo udruženje, kao i njegovi istaknuti predstavnici Ana Lalić i Dinko Gruhonjić nalaze u sred hajke kako predstavnika vladajuće stranke, tako i desničarskih i nacionalističkih organizacija i pojedinaca.

Gruhonjić i pravni savetnik NDNV-a Veljko Milić su odgovorili na brojna pitanja koja se tiču ovog slučaja, ali i generalno bezbednosti novinara na lokalu.

Prethodnih dana nekoliko koleginica iz lokalnih medija našlo se takođe na meti, kako verbalnih tako i fizičkih napada, te su gosti iskoristili priliku da se upoznaju sa bezbednosnim rizicima i izazovima sa kojima se NDNV kontinuirano susreće.

Tokom studijskog boravka u Novom Sadu gosti su imali priliku i da se upoznaju sa bogatom istorijom i kulturnom baštinom Novog Sada. Između ostalog, to je uključivalo posete izložbama „Mileva: mi smo stena“ u Muzeju grada Novog Sada, „Inspirisani Francuskom“ u Galeriji Matice srpske, kao i da se kroz zanimljivo i inspirativno kustosko vođenje kroz stalnu postavku Muzeja Vojvodine i aktuelnu izložbu Staklo upoznaju sa multikulturalnom Vojvodinom.

Komentarišući svoj boravak u Novom Sadu izrazili su zadovoljstvo zbog ostvarene prilike da razmene informacije, kontakte, znanja i iskustva sa kolegama iz partnerskih organizacija, ali da se upoznaju sa burnom istorijom i bogatim kulturnim nasleđem Novog Sada i Vojvodine.

Naravno, razmenjeni su kontakti i načelno dogovorena saradnja na novinarskom nivou koja bi u predstojećem periodu mogla rezultirati i konkretnim rezultatima poput rada na zajedničkim pričama.

(NDNV)

Print Friendly, PDF & Email