Uručene nagrade NDNV, Ana Lalić: Moćnici na sve spremni da bi ućutkali istinu

Teofil Pančić: "I evo nas, tu smo, i nećemo se dati pasjim sinovima"

01. Mar 2024

Reading Time: 2 minutes

Dodeljivanje novinarskih nagrada u današnjoj Srbiji je jako nezahvalan zadatak, ali zahvaljujući ovogodišnjim dobitnicima, i njihovom predanom i dobrom radu, upornosti i veri da novinarstvo još uvek ima smisla u Srbiji, postoje makar minimalne šanse da ovo društvo kad-tad napokon ozdravi, ocenila je predsednica Nezavisnog druuštva novinara Vojvoeine (NDNV) Ana Lalić prilikom dodele Godišnjih nagradda tog udruženja.

Godišnja nagrada pripala je Fondaciji „Slavko Ćuruvija“, a Nagrada za istraživačko i za analitičko novinarstvo Sanji Ignjatović Eker i Petru Klaiću.

Nagrada za najboljeg novinara/najbolju novinarku koja izveštava na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica Lei Apro, a dobitnik Regionalne nagrade „Mirko Đorđević“ je novinski pisac Teofil Pančić.

Obrazlažući nagradu Fondaciji „Slavko Ćuruvija“ Lalić je istakla da je ona prvi put dodeljena jednoj organizaciji, jer je on „simbol borbe za sam opstanak profesije“ koja nije izložena samo cenzuri, pritisima i pretnjama, već i otvorenom državnom teroru.

„Da su državni moćnici spremni na sve kako bi ućutkali istinu, potvrđuje i nedavna sramna presuda kojom je novinar Slavko Ćuruvija ubijen po drugi put. Umesto kazne, usledila je presuda kojom su isti oni koji su ubili Ćuruviju poslali nedvosmislenu poruku da je u ovoj zemlji dozvoljeno ubijati novinare“, navela je Lalić.

U ime fondacija nagradu je primila Ivana Stevanović i posvetila ju je nedavno preminulom novinaru Denisu Kolundžiji.

„Mislim da je ovo priznanje jedna pružena ruka Fondaciji u jako teškom trenutku i jedna podrška koja nam stvarno mnogo, mnogo znači„, istakla je ona.

Lea Apro je navela da joj nagrada znači mnogo, da je kruna nekog njenog dosadašnjeg rada, te da se nada da će je opravdati iako će od sada izveštavati na srpskom jeziku.

Sanja Iganjatović se zahvalila na podršci koju je, u vidu prve nagrade u profesionalnoj karijeri, dobila od kolega.

„Ako se slučajno hipotetički desi da ponovo dobijem neku nagradu, ova će zasigurno da bude najdraža, pre svega zbog toga što su me kolege predložile i kolege su dodelile ovu nagradu“, navela je Eker .

Petar Klaić je istakao da ovu nagradu vidi i kao podršku i priznanje redakciji „O radija“, koja je do pre dve nedelje bila „na ivici izumiranja“.

„Mislim da je ova nagrada dokaz da jedan mali medij kakav je Omladinski radio, iako nema podršku od 2016. do danas, radi dobre stvari, a tek će“, istakao je Klaić.

U ime Teofila Pančića nagradu je primila njegova supruga Olja Petronić koja je pročitala njegovo pismo.

Pančić se osvrnuo na lik i delo Mirka Đorđevića, čije ime nagrada NDNV-a nosi, kao i na prijateljstvo koje su delili.

„Mirkova melanholija mi je izgledala kao najčestitija moguća reakcija časnog čoveka na vreme zločina, pohlepe i beščašća. Vreme kroz koje smo svi mi, i sa nama naš čika Mirko, nekako zajedno prodeverali. I evo nas, tu smo, i nećemo se dati pasjim sinovima„, poručio je između ostalog Pančić.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email