SEEMO osudio pretnje smrću upućene predsednici NDNV-a Ani Lalić

"Pretnje Ani Lalić vidimo kao ozbiljan napad na slobodu medija i nezavisno novinarstvo u Srbiji"

12. Mar 2024

Reading Time: < 1 minute

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) osudila je danas brojne pretnje smrću koje su upućene predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ani Lalić i pozvala vlasti da otkriju i sankcionišu počinioce.

“Naglašavamo potrebu da se zaštite novinari i osigura njihova bezbednost, posebno u slučajevima kada se suočavaju sa zastrašivanjem i pretnjama zbog ostvarivanja prava na slobodu izražavanja. Pretnje Ani Lalić vidimo kao ozbiljan napad na slobodu medija i nezavisno novinarstvo u Srbiji. SEEMO poziva vlasti da brzo istraže slučaj i osiguraju da oni koji su odgovorni za pretnje budu izvedeni pred lice pravde”, piše u saopštenju za javnost.

Podsetili su da je Ana Lalić bila i uhapšena 1. aprila 2020. godine, zbog članka koji je napisala o uslovima u bolnici u Srbiji tokom pandemije kovida, a nakon toga je bila meta onlajn kampanje vređanja.

SEEMO je regionalna nevladina, neprofitna mreža urednika, medijskih rukovodilaca i vodećih novinara u jugoistočnoj, južnoj, istočnoj i centralnoj Evropi.

(Autonomija, foto: Pixabay)

Print Friendly, PDF & Email