SafeJournalists: Kampanja protiv novinara u Srbiji mora da se zaustavi

SafeJournalists mreža je zabrinuta za bezbednost Dinka Gruhonjića

22. Mar 2024

Reading Time: 2 minutes

SafeJournalists mreža je zabrinuta za bezbednost Dinka Gruhonjića, novinara i profesora Filozofskog fakulteta iz Srbija i traži hitno zaustavljanje nasilja.

Hajka koja je krenula preko montiranog snimka, gde se Gruhinjićeve reči izgovorene na jednoj tribini izvlače iz konteksta, kulminirala je ispisivanjem preteće poruke na zidu u ulazu zgrade u kojoj on živi. Naime, juče je na ulazu zgrade u kojoj Gruhonjić živi ispisano: “Dinko – Šakiću za večni dom si spreman”, sa potpisom “Srpska Vojvodina”. Incident je prijavljen policiji i očekujemo da će počinioci biti privedeni u najkraćem roku.

Linč na Gruhinjića danima predvode režimski tabloidi, koji su objavili i vest da studenti traže njegovo sankcionisanje „zbog govora mržnje”. Podneta je krivična prijava protiv njega, vrši se pritisak na Filozofski fakultet u Novom Sadu gde Gruhonjić radi, a studentima koji podržavaju profesora takođe se upućuju pretnje.

“Hvala na listi! Znamo odakle da počnemo”, “Ako i ti razmišljaš kao taj tzv. Profesor, možeš slobodno da se iseliš iz Srbije i odeš gde ti je bolje”, “Eem li vam mamicu u čupi ustašku, e*o li vas Dinko ustaša, Sve ćemo vas rješiti jednog dana”, samo su neke od pretnji upućnih studnetima.

U isto vreme, vodi se i orkestrirana kampanja od strane pojedinih predstavnika vlasti koji su svojim govorom mržnje podigli nivo tenzije među građanima a posebno kod određenih desničarski orjentisanih grupa koje koriste svaku priliku za pretnje i napade.

Pored Dinka Gruhonjića i njegove porodice, ugroženi su zaposleni na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i studenti koji su podržali profesora.

Ovo je kulminacija orkestrirane kampanje pretnji novinarima u Srbiji. Nezavisno udruženje novinara Srbije je od početka godine zabeležilo 42 napada na novinare, od kojih je bilo 6 fizičkih napada.

Podsetimo, još uvek traje kampanja protiv novinarke Ane Lalić Hegediš, takođe iz Novog Sada. Ona je dobila oko 1200 uvredljivih poruka, a neke od njih su bile ozbiljne pretnje smrću njoj i njenoj porodici.

Zbog pretnji Ani Lalić Hegediš i Dinku Gruhonjići do sada je podneto šest krivičnih prijava, a niko nije procesuiran.

Iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) navode da je ovo je veliki ispit za državu, da sloboda mišljenja i govora mora da bude omogućena, a nadležni organi moraju da zaustave nasilnike koji su očigledno dobro organizovani i koordinisani i tako spreče moguće tragične posledice.

NUNS zahteva od predstavnika vlasti se ponašaju odgovorno, pozovu na spuštanje tenzija i hitno osude sve događaje kojima se ugrožava bezbednost građana koji se usude da kritički misle i govore.

SafeJournalists mreža se pridružuje svom članu NUNS-u i traži da nadležne institucije hitno reše ove slučajeve i pronađu nalogodavce kampanje. Medijska zajednica je solidarna i zaštitiće svoje koleginice i kolege, pružiće im svu potrebnu pomoć.

SafeJournalists mreža će pažljivo pratiti razvoj događaja u vezi sa ovim slučajem i informisati relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Print Friendly, PDF & Email