Profesori novinarstva iz Novog Sada zahtevaju da institucije kazne one koji prete novinarima

"Rad nezavisnih novinara u Srbiji postaje iz meseca u mesec sve teži, a njihova elementarna bezbednost sve ugroženija"

13. Mar 2024

Reading Time: < 1 minute

Profesori i asistenti sa Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu danas su zahtevali od nadležnih institucija da sankcionišu sve one koji prete smrću novinarima, upućuju im šovinističke poruke i grube uvrede i pribegavaju nasilju nad novinarima u Vojvodini.

Oni su pružili podršku i solidarnost novinarki Televizije N1 i asistentkinji na tom odseku Kseniji Pavkov, kao i novinaru lokalnog radija i portala 021 Žarku Bogosavljeviću, koji su dobili pretnje smrću i grube uvrede zbog svoga profesionalnog izveštavanja.

Podsetili su da je to treći u u nizu događaja koji pokazuju izloženost novinara različitim vrstama napada.

“Novinarku lokalnog portala In Medija iz Inđije Vericu Marinčić je radnik obezbeđenja doslovno na silu izgurao iz prostorija lokalne samouprave i onemogućio je u obavljanju novinarskog posla. Potom je izvršna direktorka Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ana Lalić Hegediš dobila pretnje smrću, a iste pretnje su upućene i članovima njene porodice i NDNV-u, kao i najteže šovinističke uvrede zbog kritike nacionalizma”, naveli su u saopštenju za javnost.

Ocenili su da rad nezavisnih novinara u Srbiji postaje iz meseca u mesec sve teži, a njihova elementarna bezbednost sve ugroženija.

“To je rezultat činjenice da institucije dugi niz godina ćute na pretnje novinarima, zbog čega, zajedno sa nosiocima vlasti u državi, snose punu odgovornost za ugrožavanje bezbednosti novinara, kao i za podsticanje na nasilje prema novinarima”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email