NDNV: Napadi na lokalne novinare predstavljaju direktan atak na javni interes građana

Pozivamo građane da se solidarišu sa novinarima koji osiguravaju njihovo pravo na informisanje

05. Mar 2024

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuje napad na novinarku portala IN medija u Inđiji Vericu Marinčić, o kojem smo obavestili i Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara.

Novinarka Verica Marinčić fizički je napadnuta u prostorijama opštine Inđija, gde je izveštavala sa protesta meštana Čortanovaca zbog ukidanja železničke stanice.

“Šef kabineta predsednika opštine Inđija Nemanja Milojević rekao joj je da napusti zgradu, da ne može da snima i pokušao je da joj uzme telefon. To je u jednom trenutku i uradio. Verica je insistirala da uđe, nakon čega je on krenuo da se fizički obračuna s njom, uhvatio ju je za ruku i cimao kako bi je izbacio iz zgrade opštine“, izvestio je o događaju poverenik NDNV iz Inđije Miodrag Blečić.

Marinčić je nakon toga otišla u Dom zdravlja, u službu hitne pomoći, a posle je policiji dala izjavu o napadu koji je pretrpela.

Izveštaj o ovom događu biće prosleđen relevantnim međunarodnim mediskim i novinarskim organizacijama.

NDNV kroz izveštaje svojih lokalnih poverenika iz više gradova i opština u Vojvodini beleži brojne slučajeve diskrimancije novinara od strane lokalnih moćnika.

Upozoravamo javnost da diskriminacija i napadi na lokalne novinare predstavljaju direktan atak na javni interes lokalnih zajednica i na osnovna prava građana koji u njima žive.

Pozivamo građane da se solidarišu sa novinarima koji osiguravaju njihovo pravo na informisanje, jer će jedino tako zaštititi i sebe od političke i bilo koje druge vrste samovolje.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Novi Sad, 05. Mart 2024.

Print Friendly, PDF & Email