Misija OEBS-a: Neprihvatljive i uznemirujuće pretnje predsednici NDNV-a

"Privesti pravdi odgovorne za ove pretnje"

13. Mar 2024

Reading Time: < 1 minute

Misija OEBS-a u Srbiji osudila je danas kao „neprihvatljie i uznemirujuće“ pretnje koje dobija predsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ana Lalić Hegediš.

„Pozivamo na brzu reakciju vlasti i preduzimanje efikasnih mera, kako bi se odgovorni za ove pretnje priveli pravdi u skladu sa srpskim zakonodavstvom“, navela je Misija OEBS-a u saopštenju za javnost.

Podsetili su da Odluka OEBS-a o bezbednosti novinara, koju je 2018. godine usvojilo 57 država učesnica uključujući i Srbiju, poziva sve države učesnice da javno i nedvosmisleno osude sve napade i nasilje nad novinarima, posebno novinarkama.

Podsetili su i da je obezbeđivanje bezbednog i povoljnog okruženja za novinare, a posebno za novinarke, jedan od ključnih prioriteta Malte kao predsedavajuće OEBS-a.

Dodali su da Stalna radna grupa za bezbednost novinara, koju podržava Misija OEBS-a u Srbiji, igra ključnu ulogu u povezivanju medijske zajednice i državnih institucija i treba da ostane platforma za razmenu informacija i podršku svim stranama.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email