Tribina NDNV-a: Ustav Vojvodine – Babaroga memorandumske Srbije

Ima li uopšte Vojvodine u aktuelnom poretku izgrađenom na konceptu memorandumske Srbije koji je srušio Jugoslaviju?

22. Feb 2024

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine organizuje trbinu “Ustav Vojvodine – Babaroga memorandumske Srbije” povodom 50. godišnjice od usvajanja Ustava Socijalističke Autonomne Pokrajine Vojvodine 1974. godine.

Poslednji jugoslovenski Ustav usvojen je 1974. godine, nakon čega je donet prvi, i do sada jedini, vojvođanski Ustav – 28. februara iste godine – koji joj je omogućio visok stepen samouprave i izuzetan ekonomski, društveni i kulturni razvoj.

Ustav iz 1974. godine Vojvodini je u jugoslovenskoj federaciji garantovao zakonodavnu, izvršnu i sudsku autonomiju, pravo na imovinu i raspolaganje svojim prihodima.

Rušenjem vojvođanskog Ustava Miloševićevim pučem, u takozvanoj antibirokratskoj ili jogurt revoluciji oktobra 1988. godina, počeo je napad na Jugoslaviju. Ustavom 1990. namera srbijanskih političkih i inetelektualnih elita je i ozvaničena.

Mapu zla iscrtala je prethodno Srpska akademija nauka i umetnosti zlokobnim Memorandumom iz 1986. godine.

Usledili su potom jugoslovenski ratovi, razaranja, masovna pljačka društvene imovine, ratni zločini, genocid, ekonomska devastacija… Ni po okončanju ratnih dejstava Srbija ne odustaje od memorandumske matrice, svedočimo i danas fašizaciji društva i rehabilitacija ratnih zločinaca iz Drugog svetskog rata i jugoslovenskih ratova 90-ih.

Vojvodina je ostala u zoni sumraka, sa devastiranom privredom i vrednostima multikuturalizma na kojima je građena njena kultura.

Iako Vojvodina uglavnom ćuti sve te decenije, Ustav iz 1974. još uvek je Babaroga u dominatnim srbijanskim krugovima moći.

Koga još uvek i zašto plaši pogaženi Ustav? I ima li uopšte Vojvodine u aktuelnom poretku izgrađenom na konceptu memorandumske Srbije koji je srušio Jugoslaviju? Postoji li zapravo vojvođansko pitanje? Da li se raspad Jugoslavije završio?

Neka su od pitanja o kojima će diskutovati učesnici naše tribine: novinarka Branka Dragović, sociolog Aleksej Kišjuhas, pisac Svetislav Basara i politikolog Boris Varga.

Razgovor će moderirati programski direktor NDNV-a Dinko Gruhonjić.

Tribina će biti održana u Novom Sadu, u prostorijama NDNV-a 28. februara u 19 časova.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email