NDNV: Zaustaviti kampanju protiv portala IN Medija, instititucije da zaštite prava dece

Takve hajke izuzetno su opasne i karakteristične pre svega za fašistička društva

27. Jan 2024

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuje kampanju lokalnih vlasti protiv novinara portala IN Medija iz Inđije nakon objavljivanja vesti da su deca iz lokalnog karate kluba od predsednika te opštine na prijemu na poklon dobili, između ostalog i med za jačanje potencije, te hitno poziva institucije da zaštite prava dece.

Inđijski portal IN Medija u skladu sa javnim interesom, a u ovom slučaju interesom zaštite zdravlja dece, izvestio je o gestu bez presedana predsednika opštine Inđija Vladimira Gaka koji je sredinom novembra prošle godine ugostio članove Karate kluba „Sensei“ zbog osvojenih medalja i podelio im poklone u brendiranim kesama lokalne samouprave, a u kojima se nalazio i med za potenciju „Fruškogorski skočko“.

Iako lokalna samouprava nije demantovala da je deci poklonjen med za potenciju, već je čak javnosti pružila na uvid deklaraciju proizvoda u kojoj jasno piše da je u pitanju afrodizijak, usledila je kampanja protiv novinara portala IN Medija, koji su na zvaničnoj opštinskoj Facebook platfotmi “Sistem 48” vređani da su “takozvani novinari takozvanog nezavisnog portala” kojima je cilj da diskredituju neistomišljenike.

Takođe, usledilo je i saopštenje predsednika opštine Inđija u kojem on novinare IN Medija vređa navodeći da objavljuju “nebuloze” i optužujući ih da vode “političke obračune” preko dece. Vladimir Gak u saopštenju, međutim, ne spori navode o spornom poklonu za decu, već tvrdi kako “predsednik opštine ne sprema poklone za goste”, već da to rade njegov saradnici.

Nakon ovih zvaničnih objava pokrenuti su pritisci na građane koji su komunicirali sa tim portalom. IN Medija je navela da je dobila informacije o pritiscima na roditelje i “isleđivanju”, zbog čega roditelji dece osećaju strah.

NDNV upozorava da su takve hajke izuzetno opasne i karakteristične pre svega za fašistička društva.

Podsećamo javnost da novinari imaju pravo da štite svoje izvore, te da su nedopustivi bilo kakvi pritisci na građane koji komuniciraju s medijima, a posebni u slučaju kada to čine da bi zaštitii interese svoje dece.

Pozivamo građane da se odupru pritiscima lokalnih moćnika i da podrže lokalne medije i novinare, jer je to u interesu zaštite njihovih prava i sloboda.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Novi Sad, 27. januar 2024.

Print Friendly, PDF & Email