NDNV – 34 godine borbe – Naš prozor

NDNV je organizacija koja postoji od 1990. godine, u veoma turbulentnom, tranzicionom periodu kroz koji prolazi društvo u Vojvodini i Srbiji

17. Jan 2024

Reading Time: 3 minutes

Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da Nezavisno društvo novinara Vojvodine svoj 34. rođendan obeležava ponosno i odano idejama koje su zacrtane prilikom osnivanja 17. janura 1990. godine – sloboda i odgovornost, novinarstvo posvećeno javno interesu, zaštita ljudskih prava, suptostavljanje ideologijama zla.

Naša borba za ove vrednosti traje već duže od tri decenije, ali ne odustajemo. Uprkos svim napadima, pritiscima i pretnjama naš PROZOR držimo širom otvoren.

Svesni da je misija novinarstva borba za slobodu i prava svakog pojedinca, a u današnjim okolnostima i odbrana ljudskog dostojanstva, solidarnosti, normalnosti i čovečnosti.

Zato ustrajno pitamo, analiziramo i provociramo – jer bez slobodnog novinarstva nema ni slobodnog društva.

Rođendan je i ove godine povod za naše tradiocionalne novinarske nagrade. Molimo vas da se odazovete na naš konkurs, a druženje sledi na dodeli nagrada.

Pre toga, kratak podsetnik:

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) je organizacija koja postoji od 1990. godine, u veoma turbulentnom, tranzicionom periodu kroz koji prolazi društvo u Vojvodini i Srbiji.

Osnovano kao strukovno udruženje za unapređenje novinarske profesije i zaštitu novinara od represivnog režima, NDNV je bio i ostao beskompromisni borac za vrednosti građanskog društva, što ga je uvek stavljalo na stranu onih koji nisu miljenici vlastodržaca. Ova činjenica se u različitim periodima različitim intenzitetom reflektovala na sam rad Udruženja, manje ili više ga otežavajući.

Velika motivisanost članstva i uprave omogućila je da, uprkos pritiscima i otežanom radu, NDNV postane lider u regionalnom, lokalnom i manjinskom informisanju kao i u zaštiti prava novinara i medijskih radnika. Kroz svoje edukativne programe i pokretanjem medija civilnog društva, proširio je prostor za slobodno novinarstvo koje je u Vojvodini i Srbiji pred velikim izazovima i pritiscima.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osnovano je 17. januara 1990. godine u Novom Sadu i najstarije je nezavisno udruženje novinara na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Članovi su od osnivanja snaga, potreba i oslonac udruženja. Neophodnost aktivnosti usmerenih ka članstvu, animiranje članova iz manjih sredina, omogućavanje mladim novinarima i potencijalnim novinarima da pronađu svoj prostor poštujući etičke principe u vremenima izuzetno teškim za profesiju jedan je od najvažnijih zadataka NDNV i danas.

Od osnivanja NDNV je preduzimao različite aktivnosti sa ciljem da utiče na zakonsku regulativu u oblasti informisanja, kao i na poštovanje prava na slobodu izražavanja mišljenja i informisanja. Tokom devedesetih godina prošlog veka, kada su pod kontrolom režima Slobodana Miloševića bili svi značajni elektronski i štampani mediji koji su mogli bitno da utiču na formiranje javnog mnenja, organizacija je aktivno delovala na jačanju nezavisnih medija i novinara i njihovog uticaja.

Posle političkih promena 2000. godine, NDNV je privremeno bio pasivizirao rad, ali je vrlo brzo postalo jasno da se politička i društvena događanja ponovo razvijaju na štetu profesije i od 2004. godine ponovo je pokrenut rad Udruženja.

NDNV je jedan je od utemeljivača Asocijacije onlajn medija, a deo je i Koalicije za slobodu medija, koja okuplja najrelevantnija novinarska i medijska udruženja u državi. NDNV je i na čelu neformalne mreže medija civilnog društva u Srbiji, a predstavnici NDNV-a deo su i neformalne regionalne Novinarske mreže. NDNV je prisutan u većini stručnih timova, kako u Srbiji tako i u EU, koji imaju zadatak da formiraju medijske politike.

Na medijskoj sceni NDNV je prepoznat i kao izdavač informativnog portala Autonomija (autonomija.info), podsajta na mađarskom jeziku (hu.autonomija.info) i portala Vojvođanski istraživačko – analitički centar VOICE (voice.org.rs).

NDNV je i jedan od utemeljivača koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, a deo je i regionalne Mreže REKOM pomirenja i Igmanske inicijative.

Kroz sve ove procese, kao i kroz pružanje usluga i rad sa članstvom, NDNV je postao i resursni centar i mesto okupljanja medijske i novinarske zajednice, ali i organizacija koja se bavi i širom platformom zaštite ljudskih prava.

Poziv za predlaganje godišnjih nagrada NDNV-a

Povodom 34. rođendana Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), sa zadovoljstvom vas pozivamo da predložite kandidate/kandidatkinje za godišnja priznanja NDNV-a.

Predloge možete dostaviti za sledeće kategorije nagrada:

  • Godišnja nagrada NDNV-a za najboljeg novinara/najbolju novinarku;
  • Godišnja nagrada za najboljeg novinara/najbolju novinarku koji/a izveštava na jezicima nacionalnih zajednica u Vojvodini;
  • Godišnja nagrada za istraživačko i analitičko novinarstvo;
  • Godišnja regionalna nagrada “Mirko Đorđević” za najboljeg novinara/najbolju novinarku na eksjugoslovenskom prostoru.

Svaka nagrada uključuje diplomu i novčani deo nagrade.

Molimo vas da predloge dostavite najkasnije do 09. februara 2024. godine na imejl adresu: office@ndnv.org.

Molimo vas da uz svaki predlog obavezno ponudite i obrazloženje zbog čega smatrate da kolega/koleginica zaslužuje priznanje NDNV-a.

Na osnovu prispelih predloga, Komisija za dodelu nagrada će doneti odluke o nagradama.

(NDNV)

Print Friendly, PDF & Email