Ana Lalić: Za pretnje novinarima najodgovornija vlast

"U Srbiji je dat legitimitet tome da se novinari besprizorno vređaju i napadaju"

18. Jan 2024

Reading Time: 2 minutes

Predsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ana Lalić upozorila je da je za aktuelne uvrede, targetiranja i pretnje novinarima Vanji Đurić i Željku Veljkoviću, kao i svim ostalim koleginicama i kolegama koji su bili meta javnih hajki, najodgovornija aktuelna vlast u Srbiji.

Zbog komentara o devojčici sa Kosova koja je pevala nacionalističke pesme pred košarašku utakmicu Crvene zvezde, protiv novinarke N1 Vanja Đurić i Željko Veljković sa Nove S vodi se orkestrirana hajka na društvenim mrežama, u koju su uključeni i političari, i tabloidi i armija botova.

Posebnu torturu Vanja Đurić i Željko Veljković doživljavaju na društvenoj mreži X, a sve je počelo kada su njih dvoje ostavili komentare ispod tvita sa anonimnog naloga u kojem je postavljen snimak pomenute devojčice sa jednog njenog nastupa.

Vanja Đurić je napisala ,,Kako je tako mala, a zvuči kao staramajka iz kosovskog ciklusa“ dok je Željko Veljković napisao u komentaru „Opštenarodni povratak u srednji vek“.

„Salve uvreda i pretnji kojima su izloženi kolege Vanja Đurić i Željko Veljković samo su još jedna potvrda da je u Srbiji dat legitimitet tome da se novinari besprizorno vređaju i napadaju, ukoliko se njihovo mišljenje ne uklapa u nacionalistički mejnstrim koji propagira ova vlast, a sa čijih pozicija inicijalno i kreću uvrede ka novinarima. Lični stav mojih kolega o nastupu te devojčice ni po čemu nije ugrozio njena prava, niti njenu ličnost, već su to bile opaske koje su se upravo ticale činjenice da se nama u 21. veku deca bave kosovskim mitovima, da se odgajaju na lažnim istorijskim činjenicama i umesto da budu usmerena na budućnost, njihova detinjstva se truju romantizovanom istorijom“, izjavila je Ana Lalić za Cenzolovku.

Prema pisanju Cenzolovke, pored uvreda i pretnji iseljavanjem te poziva na linč, na mreži X je izvesni Nikola Petrović objavio i broj telefona Vanje Đurić, navodeći da to čini zato što je ona izbrisala svoj nalog sa mreže, pa je pozvao X-ere da joj preko telefona šalju sve one uvrede i pretnje. Mreža X je zbog ove objave privremeno suspendovala taj nalog.

Ovo je poslednji alarm i apel javnosti, ali prvenstveno institucijama, koliko su novinari svakodnevno ugroženi, ne samo zbog toga što rade, već i zbog onoga što misle, a u ovom slučaju čak i zato što postoje. Pozivam institucije da reaguju, a kolege da zatraže svu pravnu pomoć koju imaju na raspolaganju. Na pomoć i podršku NDNV-a uvek mogu da računaju“, poručila je Ana Lalić.

(Autonomija/Cenzolovka/foto:Aleksandar Kamasi)

Print Friendly, PDF & Email