Tribina “Nepodobni” u NDNV-u

Za svaku novu političku aferu koja stigne do javnosti, vlast u Srbiji nađe istog krivca kom će je pripisati - novinara koji ju je otkrio

03. Dec 2023

Reading Time: < 1 minute

U Nezavisnom društvu novinara Vojvodine će se u sredu 6. decembra, sa početkom u 19 časova, održati tribina “Nepodobni“.

Adresa: NDNV, Sutjeska 2, SPENS (ulaz 8), Novi Sad

Za svaku novu političku aferu koja stigne do javnosti, vlast u Srbiji nađe istog krivca kom će je pripisati – novinara koji ju je otkrio.

Konstantna kampanja targetiranja medija koji se kritički odnose prema režimu jedno je od najefektnijih mehanizama manipulacije i delotvorno skretanje pažnje sa sopstvenih nepočinstava. Rezultat ovakvog odnosa prema novinarima nerežimskih medija više nije samo onemogućavanje profesionalnog izveštavanja i rada, već direktno ugrožavanje njihove egzistencije, ali i bezbednosti.

Tokom nedavnih protesta paora, o kom su konstantno izveštavale isključivo medijske kuće u kojima ovakvi novinari rade, vlast ih je iskoristila kao sredstvo “ucene”, odbijajući pregovore u njihovom prisustvu. Ispostavilo se da su, u ključnom momentu, ovi novinari postali “nepodobni” i za vlast, ali i za one sa čijih su protesta protiv te iste vlasti konstantno, danonoćno izveštavali.

Zašto su novinari nepoželjni i vlasti i paorima?
Može li se ograničiti pravo novinara da izveštavaju o temama od javnog interesa?
Kome smeta transparentnost prilikom pregovora sa vlastima?

Učesnici:

Ksenija Pavkov, novinarka N1
Žarko Bogosavljević, novinar Radio 021
Sanja Eker, novinarka Nova S

Moderatorka:

Ana Lalić

(NDNV)

Print Friendly, PDF & Email