Novosti iz Zagreba, Bojana Jovanović iz Krika i Haris Rovčanin iz Detektora dobili nagradu Srđan Aleksić

Nagrade su uručene na Međunarodni dan ljudskih prava – 10. decembra, u Banjaluci

11. Dec 2023

Reading Time: 2 minutes

Bojana Jovanović u kategoriji „Za hrabrost“, Haris Rovčanin u kategoriji „Za doprinos zajednici“ i Portal Novosti u kategoriji “Za medije” ovogodišnji su dobitnici regionalne novinarske nagrade “Srđan Aleksić”, rečeno je večeras na svečanosti u Banjaluci.

“Tekstovi Bojane Jovanović precizno razotkrivaju poveznice između organizovanog kriminala i ljudi u vrhu državnog aparata. Njihovo razotkrivanje pruža zastrašujući uvid u srbijansku političku stvarnost – da je organizovani kriminal ne samo povezan s državnim aparatom, nego i vođen i štićen iz njegovih najviših vrhova”, navodi se u obrazloženju žirija.

“Projekat Harisa Rovčanina, novinara portala Detektor iz Sarajeva, nadmašuje dosege uobičajenog novinarskog rada. On je Bazu sudski utvrđenih činjenica o ratu BiH učinio veoma edukativnom, preglednom i živom, prilagođenom vizuelnom senzibilitetu mladih generacija. U našim nacionalizmima opterećenim društvima, njegov rad predstavlja ogroman i trajan doprinos borbi protiv manipulacija ratnom prošlošću”, naveo je žiri.

“Portal Novosti iz Zagreba je društveno angažovan medij sa vrhunskim autorima koji svake sedmice donosi tekstove koji zaista utiču na jedno društvo, ali i region u celini”, naveo je žiri u odluci.

Regionalna novinarska nagrada „Srđan Aleksić“ se dodeljuje za profesionalno i društveno odgovorno medijsko izvještavanje koje rezultira konkretnim dobrobitima za ljude i zajednice, te za iskazanu novinarsku hrabrost.

Pored dobitnika, žiri je saopštio da su ove godine veoma visoko bili rangirani novinari Hrvoje Šimičević i Josip Bohutinski iz Hrvatske, Bojan Tončić i Darko Šper iz Srbije, Kristina Perić i portali Buka i Prometej iz Bosne i Hercegovine.

Na ovogodišnji konkurs za Regionalnu nagradu “Srđan Aleksić” stigle je 41 nominacija za 31 novinara i 10 medija, o kojima je odlučivao žiri u sastavu: Ana Hegediš Lalić (Srbija), Slavica Lukić i Boris Pavelić (Hrvatska), Vladan Mićunović (Crna Gora) i Borislav Kontić (Bosna i Hercegovina).

Nagrade su uručene na Međunarodni dan ljudskih prava – 10. decembra, u Banjaluci, u sklopu manifestacije “Dani Srđana Aleksića”.

Novinarsku nagradu raspisuju Helsinški parlament građana Banjaluka, Mreža za izgradnju mira, Nazavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za medije Crne Gore i Udruženje za promovisanje medijske kulture, umetnosti i tolerancije “Lupiga – svet kroz obične oči” iz Hrvatske.

Regionalna novinarska nagrada “Srđan Aleksić” nastala je u znak sećanja na mladića iz Trebinja koga su u centru tog grada u januaru 1993. godine na smrt pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), jer je od ubistva spasio svoga sugrađanina Bošnjaka, Alena Glavovića.

Prošle godine nagradu su dobili novinar Viktor Ivančić iz Hrvatske, novinarka Tamara Skrozza iz Srbije i istraživački portal KRIK iz Beograda.

Na dodeli nagrade je rečeno da je jako važno što se ona dodeljuje baš u Banjaluci, u entitetu Republika Srpska, koja je ponovo kriminalizovala klevetu i tako najavila još veću represiju nad novinarima i slobodom govora.

(Autonomija/Beta, Foto: Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email